Az Európai Bizottság segítene kimenekíteni húszmillió tonna gabonát Ukrajnából

háború
2022 május 12., 15:19
comments 5

„Kevesebb mint három hónap alatt 20 millió tonna gabonának kell elhagynia Ukrajnát az uniós infrastruktúra segítségével. Ez gigantikus kihívás, ezért elengedhetetlen a logisztikai láncok összehangolása és optimalizálása, új útvonalak bevezetése és a szűk keresztmetszetek lehető legnagyobb mértékű elkerülése... ...Mind a rövid-, mind a hosszú távú megoldások érdekében az ukrán hatóságokkal és szoros együttműködésben fogunk dolgozni, különösen a szomszédos tagállamokkal, amelyek a válság idején nem kímélték a segítséget" - idézi Adina Vălean közlekedésért felelős biztost az Európai Bizottság közleménye.

Aratás Ukrajnában 2017-ben.
photo_camera Aratás Ukrajnában 2017-ben. Fotó: PAVLO PAKHOMENKO/NurPhoto via AFP

Az Ukrajnában rekedt gabona gyors exportjára kidolgoztak egy programot a Bizottságban, amelyet „Szolidaritási Sávnak” neveztek el. Ez konkrét ajánlásokat fogalmaz meg a tagállamoknak, amelyekkel segítenék a szállítmányok belépését az unió területére. Négy pontja van:

  • Teherszállító járművek, hajók rendelkezésre bocsátása,
  • az ukrán mezőgazdasági szállítmányok előre vétele az átrakó pályaudvarokon,
  • a vámvizsgálatok felgyorsítása az Ukrajnával határos uniós államokban
  • és üres silók rendelkezésre bocsátása.

Hogy mit jelentene a kontinensnek az ukrán gabona elmaradása, arról ebben a cikkben írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.