Ütőképes hadseregekkel erősödik a NATO a finnek és a svédek csatlakozásával

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
május 12., csütörtök 17:11
18

Finnország csütörtökön hivatalosan is bejelentette csatlakozási szándékát a NATO-hoz. Lépésüket rövidesen Svédország is követheti, innentől kezdve a hivatalos csatlakozási kérelem benyújtása már csak formalitás. A két, hagyományosan – Svédország esetén évszázadok óta – semleges északi állam csatlakozása a világ legerősebb katonai szövetségéhez súlyos stratégiai vereség Oroszországnak. Vlagyimir Putyin februárban részben azzal az indokkal rohanta le Ukrajnát, hogy megakadályozza a NATO további terjeszkedését Oroszország határán, ehhez képest sikertelen háborúja eredményeként elérte, hogy Finnország csatlakozásával megduplázódjon a közvetlen NATO-orosz határ hossza. A finnek és a svédek csatlakozásával ráadásul a Balti-tenger lényegében a NATO beltengerévé válik, érdemben korlátozva az orosz északi flotta mozgási szabadságát. A finnek egyik nagy hozzájárulása a katonai szövetséghez aknatelepítő hajókkal rendesen felszerelt flottájuk, amivel könnyen tengeri blokád alá vonhatják Szentpétervárt és a kalinyingrádi enklávét.

Finn tartalékos az Etelä-Karjala 22 hadgyakorlaton 2022. március 9-én. Finnország szükség esetén akár 900 ezer tartalékost is tud mozgósítani közvetlenül Oroszország határán. Fotó: LAURI HEINO/AFP

Hogy Svédország és Finnország mit nyernek az üzleten, azt nem nehéz elmagyarázni.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt