május 14., szombat 11:06

A G7-csoport sosem fogja elismerni a határokat, amiket Oroszország próbál újrarajzolni

A Reuters beszámolója szerint a gazdag országokat tömörítő G7-csoport külügyminiszterei pénteki találkozójukon megerősítették, hogy továbbra is segélyeket és fegyvereket biztosítanak Ukrajnának, ezzel is mélyítve Oroszország elszigeteltségét.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője további 500 millió euró értékű katonai támogatást jelentett be, amit az uniós tagoknak a jövő héten kell jóváhagyniuk, és bizakodását fejezte ki, hogy a blokk megállapodik az orosz olaj embargójáról.

Mélanie Joly, Kanada külügyminisztere és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Fotó: MARCUS BRANDT/dpa Picture-Alliance via AFP


A francia AFP hírügynökség arról tudósított, hogy a külügyminiszterek a háromnapos németországi megbeszélések után kijelentették, hogy soha nem fogják elismerni azokat a határokat, amelyeket Oroszország katonai agresszióval próbált megváltoztatni, és fenntartják elkötelezettségüket Ukrajna - beleértve a Krímet is - és valamennyi állam szuverenitása és területi integritása iránt.

Azt is megfogadták, hogy a szankciókat kiterjesztik azokra az ágazatokra, amelyektől Oroszország függ, és továbbra is fegyverekkel látják el Ukrajnát, hogy segítsék az ukrán seregek védekezését.

„Megerősítjük eltökéltségünket, hogy tovább fokozzuk az Oroszországra gyakorolt gazdasági és politikai nyomást, továbbra is egységesen lépve fel” - áll a közös nyilatkozatban.

A háború elhúzódásával párhuzamosan a G7-ek külügyminiszterei arra is felhívták a figyelmet, hogy a háború egyre nagyobb hatással van a szegényebb országokra, különösen az élelmezésbiztonság területén.

Az AFP jelentése szerint a miniszterek Fehéroroszországot is bírálták: „Mi ... felszólítjuk Fehéroroszországot, hogy ne tegye lehetővé Oroszország agresszióját, és tartsa be nemzetközi kötelezettségeit”.