Két majomhimlővel fertőzött embert találtak Londonban

egészség
2022 május 14., 12:30

Két újabb embert diagnosztizáltak majomhimlő-fertőzéssel Londonban, a május 7-i első fertőzés után - közölte Dr. Colin Brown, az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének (UKHSA) klinikai és új fertőzésekért felelős igazgatója szombaton.

A St Mary's kórház egyik bejárata Londonban.
photo_camera A St Mary's kórház egyik bejárata Londonban. Fotó: BEN STANSALL/AFP

A két személy egy háztartásban él, a legelső fertőzöttel azonban semmilyen kapcsolatban nem állnak. Egyikük otthoni karanténban van, másikukat a londoni St Mary's kórház fertőzőbeteg-osztályán kezelik. A hatóságok vizsgálják, hogy hol és hogyan fertőződhettek meg, kapcsolatkutatást végeznek és figyelmeztetik azokat az emberek, akik kapcsolatba kerülhettek a két pácienssel.

A majomhimlő tünetei láz, fejfájás, izom- és hátfájdalom, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és kimerültség. Kiütések is kialakulhatnak. A betegek általában két-négy héten belül felépülnek. A betegség többnyire Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben fordul elő. Ugyanakkor a himlőnek ez a típusa nem terjed könnyen emberek között, szoros személyes kapcsolatot igényel egy fertőzött, tüneteket mutató beteggel. Így a lakosságot érintő általános kockázat továbbra is nagyon alacsony. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.