május 14., szombat 15:47

Törökország a tengeren keresztül segítene kimenekíteni a sérült harcosokat az Azovstalból

Törökország azt javasolta, a tengeren keresztül mentsék ki azt a több száz sérült harcost, akik a mariupoli acélgyárban rekedtek - közölte a török elnök, Tayyip Erdogan szóvivője, Ibrahim Kalin szombaton.

Mariupol orosz ellenőrzés alatt áll, május elején a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága és az ENSZ segítségével számos civilt evakuáltak, akik az Azovstal acélműben húzták meg magukat. Kalin a Reuters hírügynökségnek adott interjút, ebben beszélt arról, hogy személyesen vitatta meg Volomidir Zelenszkij ukrán elnökkel két héttel ezelőtt Kijevben, hogy a téma az „asztalon marad”, annak ellenére, hogy Moszkva ezzel nem értett egyet,

A terv szerint az evakuáltakat szárazföldön az Azovi-tengeren lévő Berdjanszk kikötőjébe szállítják, ahol egy török hajó felveszi őket, és a Fekete-tengeren át Isztambulba viszi őket - mondta. „Ha ez így megoldható, akkor szívesen megtesszük. Készen állunk. Sőt, a hajónk készen áll arra, hogy elinduljon, és Törökországba hozza a sérült katonákat és más civileket” - mondta Kalin.

Zelenszkij azt mondta, tárgyalások folynak arról, hogy az orosz hadifoglyok szabadon bocsátásáért cserébe sok sebesült katonát evakuáljanak az acélműből. Kalin szerint az orosz álláspont „napról napra változik”.

Törökország tiltakozott Oroszország Ukrajna ellen indított inváziója ellen, és felfegyverzett drónokat adott Kijevnek, de ellenzi a Moszkvával szembeni nyugati szankciókat.