Orbán beszéde alatt beszakadt a forint árfolyama

gazdaság
2022 május 16., 15:34
comments 40

Hétfőn reggel még erősödött a forint árfolyama az euróhoz képest, délután viszont megfordult a trend, és a forint árfolyama meredeken esni kezdett:

egy euró ára pár óra alatt 385 forintról 390 forintig esett. Ezzel rövid idő alatt két hónapos mélypontra gyengült a forint az euróhoz képest.

photo_camera Grafika: Yahoo Finance

A Portfolio.hu cikke szerint a látványos gyengülés 15.20 körül indult, amikor a parlamentben Orbán Viktor éppen a beszédét tartotta az Országgyűlésben azután, hogy újra megválasztották miniszterelnöknek. Ebben a régi-új miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy az infláció ellen a kormánynak és a jegybanknak közös erővel kell föllépnie, beavatkozva a piaci működésbe.

"Óvatos, de határozott árszabályozó intézkedések lesznek, az eredmények szeptemberben látszani fognak, év végére pedig tartósan elviselhető állapotokat alakítunk ki addig is, amíg Brüsszel vissza nem talál a józan gazdaságpolitika ösvényére"- mondta a miniszterelnök. Erről a Reuters is beszámolt, amit sok nemzetközi befektető és kereskedő is láthatott, akik viszonylag érzékenyek szoktak lenni a piaci folyamatokba belenyúló szabályozásokra, és megijedhettek, ez magyarázhatja a forint hirtelen esését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.