A brit kormány akár egyoldalúan is módosítaná az észak-írországi protokollt

eu
2022 május 17., 14:26
comments 1

A brit kormány a következő hetekben törvénytervezetet terjeszt be a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréhez csatolt észak-írországi protokoll módosítására – közölte Liz Truss külügyminiszter.

Truss a londoni alsóházban azt mondta: a brit kormány továbbra is azt részesíti előnyben, hogy a heves viták forrásává vált protokoll ügyét tárgyalásokon rendezze az EU-val, és a tervezett módosítás nem a protokoll teljes elvetését célozza.

De a brit külügyminiszter egyenesen utalt arra, hogy London kész egyoldalúan cselekedni:

a brit kormány továbbra is nyitott a tárgyalásokra az EU-val, „abban az esetben, ha tárgyalásos úton is el lehet érni ugyanazt az eredményt”, amit London a protokoll módosításával szeretne elérni.

A legélesebb viszály forrása az EU és a brit kormány között

A brexitmegállapodáshoz fűzött 64 oldalas dokumentum alapján Észak-Írország a brit EU-tagság megszűnése után is harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben maradt az EU egységes belső piacával és vámuniójával, hogy ne kelljen újból fizikai ellenőrzést bevezetni az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán.

A 499 km-es, valaha katonai szigorral őrzött határon, ami a brexit óta az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára, az 1998-as nagypénteki megállapodással elindított észak-írországi megbékélési folyamat egyik legfontosabb eredményeként hosszú évek óta semmiféle ellenőrzés nincs.

Így viszont a protokoll alapján a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat kell eseti ellenőrzéseknek alávetni észak-írországi kikötőkben, annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az EU egységes piacára – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.

A határ visszaállítása elleni plakát Észak-Írországban 2018. november 14-én.
photo_camera A határ visszaállítása elleni plakát Észak-Írországban 2018. november 14-én. Fotó: Paul Faith/AFP

De a konzervatív párti brit kormány és az észak-írországi britpárti protestáns pártok hosszú ideje követelik az EU-tól a protokoll átalakítását, arra hivatkozva, hogy a brit-északír kereskedelem ellenőrzési kötelme kikezdi Észak-Írország alkotmányos pozícióját az Egyesült Királyságon belül.

Észak-írországi változások

Észak-Írországban a minap újjáválasztották a helyi parlamentet, de a legnagyobb protestáns erő, a második helyen végzett, erőteljesen EU-szkeptikus Demokratikus Unionista Párt (DUP) közölte: addig nem delegál miniszterelnök-helyettest a felekezeti hatalommegosztáson alapuló kormányba, amíg a protokoll ügye meg nem oldódik.

Az ír sziget egy évszázaddal ezelőtti megosztása óta most először veheti át az észak-írországi miniszterelnöki tisztséget a brit fennhatóság ellen küzdő egyesítéspárti katolikus mozgalom fő ereje, az elkötelezetten EU- és protokollpárti Sinn Féin, mivel az övék lett a legnagyobb frakció a belfasti parlamentben, de a rendezési megállapodás értelmében a katolikus és a protestáns pártok csak együtt alakíthatnak kormányt.

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

„Fölösleges bürokráciától mentes zöld folyosó”

A parlamenti tájékoztatóján a brit külügyminiszter azt mondta: a protokoll módosítására tervezett törvény „fölösleges bürokráciától mentes zöld folyosót” hozna létre azoknak az áruknak, amik az Egyesült Királyságon belül maradnak, vagyis biztosan nem kerülnek át Írországba és így az EU egységes belső piacára.

Azt mondta, a módosítás felszámolja a brit szabványoknak megfelelően gyártott, észak-írországi értékesítésre szánt áruk forgalmának szabályozói akadályait, de Liz Truss szerint a tervezet biztosítja az EU-piacra tartó áruk teljes körű ellenőrzését az uniós jog alapján.

A múlt héten az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa, Maros Sefcovic a brit külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után azt mondta, aggasztó, hogy az Egyesült Királyság kormánya az észak-írországi jegyzőkönyv végrehajtásában az egyoldalú megoldások útjára kíván lépni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.