A buffalói tömeggyilkos márciusban és egy nappal a merénylet előtt is járt a tett helyszínén

bűnügy
2022 május 17., 06:02

A vasárnapi, 10 halálos áldozattal járó lövöldözés gyanúsítottja, Payton Gendron márciusban és egy nappal a merénylet előtt is járt abban a szupermarketet, ahol tettét elkövette, bár a várostól 300 kilométerre lakik - közölte a rendőrség hétfőn.

Helyszínelés Buffalóban, a tett helyszínén.
photo_camera Helyszínelés Buffalóban, a tett helyszínén. Fotó: JOHN NORMILE/Getty Images via AFP

A Washington Post írta meg először hétfőn, hogy Gendron márciusban „nyilvánvalóan felderítő” utat tett a Tops üzletbe, hogy feltérképezze annak elrendezését és elhelyezkedését a támadás előkészítéseként. Akkor kérdőre vonta egy biztonsági őr, aki gyanúsnak találta a viselkedését. Joseph Gramaglia buffalói rendőrfőnök egy hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyanúsított március elején valóban járt Buffalóban, de nem volt hajlandó megerősíteni a vizsgálatra vonatkozó más híreket. A hatóságok szerint Gendron pénteken tért vissza Buffalóba, hogy egy utolsó felderítést végezzen a környéken.

A Post szerint Gendron részletesen beszámolt a márciusi vizitről, és az üzlet „támadási körzet 1”-ként szerepelt abban a több száz oldalas, neki tulajdonított online dokumentumban is, amit a hatóságok is vizsgálnak.

Gendron 10 embert agyonlőtt, hármat pedig súlyosan megsebesített szombaton a New York állambeli Buffalóban. A 18 éves fehér férfi behajtott egy szupermarket parkolójába, ott lelőtt négy embert, majd az üzletben még kilenc embert, mielőtt megadta magát a rendőröknek. Akcióját a sisakjára rögzített kamerával élőben közvetítette a leginkább videójátékok streamelésre használt Twitch-en. A hatóságok rasszista gyűlölet-bűncselekményként kezelik az esetet, az áldozatok és sérültek közül 11 fekete. Gendront óvadék nélkül előzetes letartóztatásba helyezték, tagadta a bűnösségét.

Payton S. Gendron
photo_camera Payton S. Gendron Fotó: HANDOUT/AFP

A fiatal már tavaly júniusban fenyegetőzött azzal, hogy az érettségi idején lövöldözni fog a conklini Susquehanna High Schoolban, ahova járt. Akkor a mentális egészségügyi törvény alapján őrizetbe vették, és kórházba vitték kivizsgálásra.

Az előzetes vizsgálat szerint Gendron gyakran látogatott fehér felsőbbrendűségi összeesküvés-elméleteket hirdető oldalakat, és sokat olvasott a 2011-es oslói és a 2019-es christchurchi (egyaránt rasszista indíttatású) tömeggyilkosságokról. A nyomozók azt feltételezik, a férfi kifejezetten azért ment az adott szupermarkethez, mert kutatta a környék demográfiai adatait, és az üzlet egy túlnyomórészt feketék lakta környéken található.

Joe és Jill Biden kedden Buffalóba utazik. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.