Duterte utódja szorosabbra fűzné a kapcsolatokat Kínával

külföld
2022 május 18., 13:13

Telefonon folytatott megbeszélést szerdán Hszi Csin-ping kínai elnök és Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr., a Fülöp-szigetek újonnan megválasztott elnöke, aki mellesleg a 36 évvel ezelőtti hírhedten korrupt diktátor fia. Marcos azt mondta, hogy nagyobb együttműködést terveznek Kínával. Hszi nyitott a további együttműködésre, hosszasabb megbeszéléseket terveznek, valamint biztosította támogatásáról a hivatalba lépő 64 éves elnököt.

Marcos nyilatkozatában arról beszélt, hogy az együttműködés nemcsak a diplomáciai kapcsolatokra, hanem a kereskedelemre, a kultúrára, az oktatásra és az egészségügyre is vonatkozna.

photo_camera Fotó: RON LOPEZ/AFP

„Elmondtam neki, hogy nem szabad, hogy a két ország között fennálló jelenlegi konfliktusok és nehézségek történelmi súlyúvá váljanak” - mondta Marcos. A Fülöp-szigetek és Kína közötti feszültség egyik oka, hogy Kínának kiemelt fontosságú a Dél-kínai-tengerhez való minél nagyobb hozzáférés, területi követelései pedig sokszor kiütik a biztosítékot a környékbeli országoknál. Elemzők szerint bár Marcos szorosabb kapcsolatra törekszik Pekinggel, nem engedheti el az amerikai kapcsolatokat sem, egyrészt mert az ország történelmileg szorosan kötődik az Egyesült Államokhoz, másrészt mert katonailag függ tőle. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.