Az oroszok hamarosan elvághatják Szeverodonecket Ukrajna többi részétől

  • Sorsdöntő szakaszába lépett a szeverodonecki csata, az orosz erők már az ukránok egyetlen utánpótlási útvonalát fenyegetik
  • Az ukrán hadügy szerint itt, a keleti fronton dől el az ország sorsa. Az oroszok korábbi nagy terveik helyett most kisebb átkarolásokkal próbálják felmorzsolni az ukrán védelmet.
  • Naponta 50-100 ukrán katona esik el a keleti fronton.
  • Az orosz magánhadsereg, a Wagner belarusz zsoldosait gyanúsítják háborús bűncselekményekkel az ukrán ügyészek.
  • Az ukrajnai háború tizenharmadik hete. Az első, a második, a harmadik, a negyedik, az ötödik, a hatodik, a hetedik, a nyolcadik, a kilencedik, a tizedik, a tizenegyedik ls a tizenkettedik hétről szóló közvetítéseinket itt találhatják.
2022 május 25., 18:56

Az ukrán külügyminiszter azzal vádolta a NATO-t, hogy "szó szerint semmit sem tesz" orosz invázióval szemben

Dmitro Kuleba a davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta, hogy „a NATO, mint szövetség, mint intézmény teljesen háttérbe szorult, és szó szerint semmit sem tesz. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom.” Szerinte az ukrajnai orosz háború kezdetén „az volt az érzés, hogy a NATO a valós erő, és az EU csak arra képes, hogy különböző szintű aggodalmát fejezze ki." Kuleba dicsérte Brüsszelt „forradalmi, úttörő döntéseiért, amelyekre még ők maguk sem számítottak." Azt azért elismerte, hogy egyes NATO-szövetségesek segítenek nekik.

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere
photo_camera Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere Fotó: ALONA NIKOLAYEVYCH/NurPhoto via AFP

Visszautasította Moszkva azon állítását, miszerint az kész lenne humanitárius folyosót biztosítani az Ukrajnából élelmiszereket szállító hajók számára, cserébe egyes szankciók feloldásáért. Azt mondta, hogy ennél a nemzetközi kapcsolatokban nem is lehetne jobb példát találni a zsarolásra. (The Guardian)

2022 május 25., 17:54

Keresetet nyújtottak be az Európai Bíróságon az RT és a Szputnyik betiltása miatt

A holland újságírószövetség, illetve jogvédő szervezetek és internetszolgáltatók szerint nem a politikusok dolga eldönteni, hogy milyen információhoz lehet hozzáférni. Ugyan nem rajongói az orosz propagandaadóknak, de szerintük az ilyen jellegű cenzúra jogállami elveket sért.

A cikk folytatódik

2022 május 25., 17:11

Az ukránok még tartják az egyetlen főutat, ami Szeverodoneckbe vezet

link Forrás

Az orosz erők, mint azt az elmúlt napokban írt frontjelentéseimben már többször is említettem, az elmúlt napokban apró, de fontos sikereket értek el a luhanszki fronton. Ezek közül is a legjelentősebb, hogy Popasznánál áttörtek, és nyugati irányba előretörtek. Az itteni műveleteik célja a luhanszki Szeverodonecket, a legkeletibb, még ukrán kézen lévő várost a donecki Bahmuton át Ukrajna többi részével összekötő főút megszerzése, A fenti térképen a nagyobb zöld kör jelöli a popasznai harcok helyét. Bahmut a popasznai zsebtől délnyugatra, Szeverodoneck északkeletre van, az orosz előrenyomulás így már a két települést összekötő utat fenyegeti. Az ukrán erők ennek védelmében Popaszna alól szervezetten vonultak vissza nyugatnak. Szerdán napközben orosz források azt állították, hogy sikerült elvágniuk ezt az egyetlen utánpótlási vonalat, de Szerhij Hajdaj, a Luhanszk megyei ukrán katonai közigazgatás vezetője kora este tagadta ezt. "Luhanszkot nem vágták el" - közölte, bár azt elismerte, hogy az orosz tüzérség már be tudja lőni az utat.

Aknagránát robban a Szeverodonecket Bahmuttal összekötő főút mellett Liszicsanszk közelében 2022. május 23-án.
photo_camera Aknagránát robban a Szeverodonecket Bahmuttal összekötő főút mellett Liszicsanszk közelében 2022. május 23-án. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

A főút megszerzése sorsdöntő fejlemény lenne a szeverodonecki csatában, mert bár a várost továbbra se sikerült körbezárni, az egyetlen utánpótlási vonal elvágásával lényegében így is bekerítenék. Ezzel kezdetét vehetné a katlancsata, amely azonban jó ideig eltarthatna - az orosz erők eddig nem bizonyultak túl hatékonynak a városi harcokban, Mariupol városát például az ukránok 82 napig tartották ötszörös orosz túlerővel szemben. (Via BBC)

2022 május 25., 16:46

Ukrán civilek meggyilkolásával vádolják az orosz zsoldoshadsereg, a Wagner két belarusz katonáját

Az ukrán ügyészség szerint a két belarusz zsoldos öt orosz katonával és a Wagner egy orosz zsoldosával együtt Kijevtől keletre, Motizsin faluban követtek el háborús bűncselekményeket - civileket kínoztak és öltek. A háborús bűnökkel vádoltak közül az ukrán ügyészség szerint hét korábban Szíriában is harcolt. Az ukrán ügyészek a nevüket és fényképüket is nyilvánosságra hozták.

Arról már korábban is érkeztek jelentések, hogy az oroszok a hadseregük mellett a Wagner magánhadsereg harcedzett zsoldosait is bevetik - a Wagner a Putyin séfjeként is emlegetett bűnöző, a hírhedt szentpétervári trollfarmot is üzemeltető Jevgenyij Prigozsin cége. A Wagner zsoldoshadseregét az elmúlt évtizedben több konfliktusban is bevetették az orosz érdekek érvényesítésére, alakulataik harcoltak Líbiában, a Közép-Afrikai Köztársaságban és Szíriában is. Egy névtelenül nyilatkozó európai tisztviselő áprilisban úgy becsülte, hogy a cég 10-20 ezer zsoldosát rendelhette haza ezekből az országokból, hogy Ukrajnában harcoljanak. Egy, a megszállást túlélő áldozat korábban azt mondta, hogy a faluban napokon át szadista gyilkosságokat elkövető katonák Szíriához képest "mesének" nevezték Ukrajnát. (The Guardian)

2022 május 25., 16:37

Az ukránok szerint nemzetközi jogot sért, hogy Oroszország egyszerűsített eljárásban adna állampolgárságot a megszállt területen élőknek

"Ez Ukrajna szuverenitásának és területi egységének, egyben a nemzetközi humanitárius jog normáinak és elveinek súlyos megsértése" - közölte az ukrán külügyminisztérium arra az orosz tervre reagálva, hogy a megszállt Herszon megyében, és Zaporizzsja megye megszállás alatt álló területein élőknek egyszerűsített eljárásban adnának orosz állampolgárságot. (Via The Guardian)

2022 május 25., 14:27

A Nike nem újította meg a szerződéseket legnagyobb oroszországi franchise partnerével

A Nike március 3-án közölte, hogy Moszkva ukrajnai akcióira válaszul ideiglenesen felfüggeszti a saját oroszországi üzleteinek működését. A nyitva maradó üzleteket független partnerek üzemeltetik, de ők is bajban lehetnek mostantól.

Az Inventive Retail Group (IRG) - ami Up And Run nevű leányvállalatán keresztül Nike üzleteket üzemeltet Oroszországban - vezetője azt mondta, hogy a Nike többé nem szállít árut Oroszországba.

„Mivel az árukészletek kifogynak, az IRG kénytelen lesz bezárni az összes ilyen üzletét" - idézte a Vedomosztyi az IRG elnökét, Tihon Szmikovot. Az alkalmazottaknak írt levelében azt írja, hogy „2012-ben indítottunk egy közös üzletet, felépítettük az ország legjobb üzletláncát, és most tíz évvel később olyan helyzetbe kerültünk, hogy ez ellehetetlenült."

Az Up And Run 37 üzletet üzemeltet Oroszország-szerte, a honlapjuk szerint ebből még 28 nyitva van.

A Nike más módon is igyekezett elhatárolódni Oroszországtól, pénzügyi nehézségekre hivatkozva visszavonta a Szpartak Moszkva, Oroszország egyik legnépszerűbb futballklubjának mezszponzorációját, ami ezt követően megszüntette másodosztályú csapatát. (Reuters)

2022 május 25., 13:42

"Valahogy rosszul látják a világot" - mondja Zelenszkij a magyar kormányról

Zelenszkij elnök beszéde a davosi Világgazdasági Fórum "Ukrán reggeli" nevű rendezvényén.
photo_camera Zelenszkij elnök beszéde a davosi Világgazdasági Fórum "Ukrán reggeli" nevű rendezvényén. Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

"Ha azt mondjuk nekik, hogy Ukrajnában emberek halnak meg, gyerekek halnak meg. 18 éves katonák jönnek Oroszországból, és gyerekeket kínoznak, azt mondják, értik. De ha rákérdezünk, hogy akkor mi lesz az olajjal, visszakérdeznek, hogy hol van a pénzünk" - mondta az ukrán elnök a davosi Világgazdasági fórumon. Szijjártó azzal vágott vissza, hogy Magyarország rengeteg ukrán menekültet fogad be. 720 ezer főt emlegetett, de az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság szerint május 24-ig csak 22645-en adtak be menedékesi kérelmet, amit eddig 13634-en kaptak meg.

A cikk folytatódik

2022 május 25., 12:45

Szlovák miniszterelnök: „Ha Ukrajna elbukik, Szlovákia lesz a következő"

„Ha Ukrajna elbukik, Szlovákia lesz a következő. Nyerniük kell"- mondta Eduard Heger, Szlovákia miniszterelnöke a davosi Világgazdasági Fórumon tartott szerdai panelbeszélgetésen. Heger ezután bírálta az uniós országokat, amiért túlságosan az orosz energiára támaszkodnak, és azt mondta, hogy „ne kössenek kompromisszumot," mikor az elveikről van szó.

link Forrás

„Túl sokáig adtuk fel az elveinket az olcsó gázért és olajért. A Putyinnal kötött kompromisszumok háborút okoztak Ukrajnában. Egy agresszív háborút, amelyben emberek halnak meg” - mondta Heger. (The Guardian)

2022 május 25., 12:19

Az orosz védelmi miniszter szerint is lassabban haladnak, mint tervezték

link Forrás

Szergej Sojgu szerint azért, mert így adnak lehetőséget a menekülésre a polgári lakosságnak. A valóság másról árulkodik, az oroszok például feladni kényszerültek eredeti céljukat, és az ukrán erők széles átkarolása helyett most inkább kisebb ukrán erők bekerítésével próbálják feldarabolni a frontot. Olyan nagy haladást egyelőre ebben se értek el, de részsikereket arattak, az elmúlt napokban többet haladtak, mint májusban előtte összesen.

A cikk folytatódik

2022 május 25., 12:17

Litvánia páncélozott járműveket küld Ukrajnának

15,5 millió euró értékben küld Litvánia páncélozott járműveket Ukrajnának, közölte a litván nemzetvédelmi minisztérium szerdán. Az ország húsz M113 típusú páncélozott szállító járművet, tíz katonai teherautót és további tíz aknamentesítő járművet küld Kijevnek. „A tőlünk és a szövetségesektől származó segítség jelenti döntő tényező az ukrán győzelemben" - mondta Arvydas Anusauskas litván nemzetvédelmi miniszter. Az ukrán-orosz konfliktus kezdete óta Litvánia mintegy 100 millió euró értékű fegyverzetet adományozott Kijevnek, köztük vállról indítható légvédelmi rakétákat, páncéltörőket, légvédelmi fegyvereket, valamint aknamentesítő eszközöket. (MTI)

2022 május 25., 09:46

Oroszország néhány szankció feloldásáért cserébe hajlandó gabonaszállítmányokat kiengedni Ukrajnából

Oroszország kész humanitárius folyosót biztosítani az Ukrajnából élelmiszereket szállító hajók számára, cserébe egyes szankciók feloldásáért - idézte az Interfax hírügynökség Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettest. Ukrajna fekete-tengeri kikötői Oroszország megszállása óta le vannak zárva, emiatt pedig több mint 20 millió tonna gabona rekedt az ország silóiban, ami a világ számos országában élelmiszerhiányhoz vezethet.

„Többször is kijelentettük ezzel kapcsolatban, hogy az élelmiszerprobléma megoldása átfogó megközelítést igényel, beleértve az orosz exportra és pénzügyi tranzakciókra kivetett szankciók feloldását - mondta Rudenko a Reuters szerint. - És az is szükséges, hogy az ukrán fél minden olyan kikötőt, ahol hajók horgonyoznak, aknamentesítsen. Oroszország kész biztosítani a szükséges humanitárius átjárást, amit minden nap meg is tesz.” (Guardian)

2022 május 25., 05:44

„Egyszerűen eltörlik Szeverodonecket a föld színéről”

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója azt mondta, Oroszország megkezdte Szeverodoneck teljes elpusztítását: katonák ezreit vezényelték a térségbe, és intenzív bombázásba fogtak, így a városban tartózkodó 15 ezer civilnek esélye sincs elmenekülni, írja az AFP.

Ahogy keddi összefoglalónkban írtuk, Szeverodoneck közvetlen térségében kezd kritikusra fordulni a helyzet ukrán szempontból, az északról és délről átkaroló orosz erők már 25 kilométernyire megközelítették egymást.

2022 május 24., 20:49

Herszon régióból már a lakosság fele elmenekült

A katonai közigazgatás helyi vezetője szerint az orosz megszállás miatt már a lakosság 50 százaléka elhagyta a herszoni régiót. Hennagyij Laguta ezek az emberek nem akartak megszállás alatt élni. Beszélt arról is, hogy az oroszok 10 napja akadályozzák, hogy az emberek az ukránok által ellenőrzött területek felé távozzanak, hogy maradjon, aki dolgozik. (Pravda)

2022 május 24., 20:27

Legalább 14 civil meghalt Donbászban

Az ukrán hadsereg közlése szerint a donbászi régióban, ahol most a leghevesebb harcok zajlanak, kedden legalább 14 civil meghalt az orosz támadásoktól, 15-en pedig megsebesültek. Az oroszok rakétavetőket, légierőt, ágyúkat, tankokat és aknavetőket is bevetettek a régióban. (BBC)

2022 május 24., 19:09

Bergyanszkban bevezetik a rubelt

Úgy tűnik, a déli kikötővárosban is tartós megszállásra rendezkednek be az oroszok. A város megbízott polgármestere, Olekszandr Szaulenko kebbed bejelentette, hogy szerdától belépnek a rubelzónába, vagyis ezután így fizetik ki a nyugdíjakat. Az árfolyamot úgy határozták meg, hogy egy hrivnya 2 rubelt ér. Ezentúl a boltoknak ruberlben is fel kell tüntetniük az árakat.