Már Amerikából, Spanyolországból és Portugáliából is jelentettek majomhimlős esetet

külföld
2022 május 19., 05:09
comments 1

Massachusetts állam hatóságai szerdán közölték, hogy találtak egy majomhimlővel fertőzött férfit, aki nemrég Kanadába utazott. Most vizsgálják, hogy ennek az esetnek van-e köze az európai esetekhez.

Ebben a hónapban ugyanis nemcsak az Egyesült Királyságból, de Portugáliából és Spanyolországból is jelentettek néhány megerősített vagy feltételezett majomhimlő-fertőzést. Utóbbi általában Afrikára korlátozódik, ha nagy ritkán elő is fordul máshol, az általában egy afrikai utazáshoz kapcsolódik.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) egy munkatársa, Jennifer McQuiston közölte, hogy jelenleg nem tudják összekapcsolni a massachusettsi esetet az Egyesült Királyságban történt esetekkel. Hozzátette, hogy bár ez az egyetlen amerikai eset, amiről tudnak, felkészülnek a további esetek lehetőségére.

A férfi egyébként jól van, de kórházban ápolják. Április végén utazott Kanadába, hogy találkozzon a barátaival, onnan május elején tért vissza. A CDC közleménye szerint a férfi utasszállító repülőgéppel utazott. Az Egyesült Államokban idén ez az első majomhimlős eset. Tavaly Texasban és Marylandben jelentettek egy-egy megbetegedést, mindkét esetben olyanoknál, akik előzőleg Nigériába utaztak.

A majomhimlő jellemzően influenzaszerű megbetegedéssel és a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, ezután kiütések jelennek meg az arcon és a testen. Általában enyhe lefolyású, bár két fő törzs létezik: a kongói törzs, amely súlyosabb, és akár 10 százalékos halálozással jár, illetve a nyugat-afrikai törzs, amelynek halálozási aránya 1 százalék. Afrikában az emberek rágcsálók vagy kis állatok harapása által fertőződnek meg.

Bár a majomhimlő általában nem terjed könnyen emberek között, a Guardian azt írja, európai nyomozók szerint a legtöbb eset meleg vagy biszexuális férfiaknál fordult elő, emiatt vizsgálják annak lehetőségét, hogy a fertőzések szexuális úton is terjedhetnek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.