Romák elleni, törvénytelen önkormányzati ellenőrzés miatt marasztalta el Magyarországot a strasbourgi bíróság

belföld
2022 május 20., 09:21
comments 2

Megsértették a magyar hatóságok a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) roma származású ügyfelének magánélethez való jogát, amikor az önkormányzat jogalap nélküli ellenőrzést végzett gyöngyöspatai lakosok házaiban, állapította meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Gyöngyöspatán 2011-ben Juhász János Oszkár polgármester és munkatársai jogtalanul mentek be roma lakosok házaiba, látszólag méréseket végezni. Az egyik érintett férfi feljelentést tett az önkormányzat munkatársai ellen, amit a rendőrség elutasított, ezért a TASZ-tól kért segítséget. Mivel a rendőrség és az ügyészség nem foglalkozott érdemben az ismételt feljelentéssel sem, 2013 végén a TASZ az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. A strasbourgi székhelyű bíróság 2022. május 19-én kimondta, hogy a magyar állam megsértette az érintett férfi magánélethez való jogát, a jogsérelemért négyezer euró kártérítést ítélt meg a bíróság.

„Ezek az esetek azért különösen veszélyesek mert a jogállam kereteit feszítik szét. Egy jogállamban az állami szervek csak azt tehetnék meg, amit a törvények számukra megengednek” - mondta a gyöngyöspatai férfit képviselő dr. Sánta Szabolcs Miklós, a TASZ ügyvédje.

A hasonló visszaélések különösen kiszolgáltatottá teszik a sérülékeny társadalmi csoportokhoz tartozókat, hiszen a helyi közhatalmat képviselő önkormányzattal szemben még nehezebb jogaikat érvényesíteni. „Mindenkinek joga van ahhoz, hogy magánlakását származásától függetlenül tiszteletben tartsák, ezért a TASZ a jövőben is fellép a hasonló jogsértésekkel szemben” - mondta Zsugyó Virág, a TASZ Egyenlőségprojektjének jogásza.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt