Az EU rábólintásával fizethetnek az orosz gázért a németek és az olaszok úgy, ahogy azt Moszkva elvárja

külföld
2022 május 21., 09:42
comments 4

A német és az olasz kormányok azt közölték az országaikban működő energiavállalatokkal, hogy vásárolhatnak földgázt Oroszországtól a Moszkva által elvárt módon, és ezzel nem fogják megsérteni az uniós szankciókat. Erre a Reutersnek nyilatkozó források szerint azután került sor, hogy a két kormány az Európai Bizottságtól kapott jóváhagyást.

Moszkva április óta követeli a Gazpromtól vásárolt gáz ellenértékét rubelben, de ez nem azt jelenti, hogy a nyugati energiakereskedőknek tényleg rubelben kéne fizetniük: korábban részletesen is bemutattuk, hogy a vevők továbbra is az eredeti szerződésekben rögzített euróban és/vagy dollárban fizethetnek, de ezentúl ezt egy új számlára kell elhelyezniük, amit a vevő a saját nevén nyit a Gazprombanknál. Ez lenne az úgynevezett K számla a rendelet szövege szerint. A Gazprombank a K számlán lévő devizát az orosz jegybanknál átváltja rubelre. Az így rubelesített összeg átkerülne a vevő egy másik számlájára, és innen már rubelben lehet kifizetni a gáz ellenértékét.

A kezdetektől nem volt világos, hogy ha ezzel együttműködnek a nyugati energetikai cégek, akkor megsértik-e a szankciókat, és ezzel kapcsolatban az EU sem adott ki világos állásfoglalást. A Bizottság által kiadott nem kötelező érvényű dokumentum arra figyelmeztette a kormányokat, hogy lehet, hogy megsértik vele a szankciókat. Azóta megjelent egy nyilvános állásfoglalás is, ami szintén nem fogalmazott egyértelműen, emiatt is írtuk április végén, hogy képmutatásban egymásra talált Moszkva és Brüsszel.

Mindenesetre Lengyelország, Bulgária és Finnország azóta nem volt hajlandó Moszkva igényei szerint fizetni, és le is kapcsolták már a gázszállítmányukat az oroszok, míg Szijjártó Péter korábban arra utalt, hogy Magyarország úgy fog fizetni, ahogy azt az oroszok elvárták. Az MVM következő esedékes fizetése épp vasárnap, május 22-én lesz.

A Reuters cikke szerint az EU kommunikációja végig ködös volt ebben a kérdésben, zárt ajtók között ugyanakkor uniós tisztviselők azt tanácsolták az energetikai cégeknek, hogy ne nyissanak rubel alapú számlát a Gazprombankban. Ám a hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó diplomaták szerint az uniós figyelmeztetések és tanácsok szándékosan annyira felületesek voltak, hogy könnyen meg lehessen kerülni azokat. Azaz egy olyan helyzetet akartak létrehozni, Brüsszelben melyben lehet egyrészt mondani, hogy a Bizottság Moszkva szándékaival ellentétes javaslatot tett, ugyanakkor mégis maradt tér arra, hogy aki Moszkvától akar gázt venni, az megtehesse.

A Reuters két forrása is azt mondta, hogy Berlin azt közölte a német gázimportőrökkel, hogy nyithatnak rubelszámlákat a szankciók megsértésének veszélye nélkül mindaddig, amíg a Gazprombanknak nem rubelben utalnak. A hírügynökség forrásai szerint az orosz gáz legnagyobb regionális vásárlójának számító Németország végig az EU vezetésével szorosan koordinálva járt el.

Egy magasrangú olasz kormányzati forrás is megerősítette a hírügynökségnek, hogy az olasz kormány kapcsolatban volt az Európai Bizottsággal, és megerősítést kaptak azzal kapcsolatban, hogy hogyan vásároljanak orosz földgázt úgy, hogy az jogszerű legyen. Ez még azelőtt megtörtént. hogy kedden az olasz energetikai vállalat, az Eni bejelentette, hogy két számlával, egy euró, illetve egy rubelalapú számával kezd el kereskedni.

Az olasz miniszterelnök, Mario Draghi múlt héten szürke zónának nevezte a kérdést, hogy vajon egy ország megsérti-e a szankciós szabályokat, ha az orosz elvárásoknak megfelelően fizet a gázért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.