Kilenc év börtönt kapott Nikola Gruevszki

külföld
2022 május 21., 14:26
comments 7

Újabb börtönbüntetésre ítélték a Magyarországra szökött egykori macedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit pénteken. Gruevszkit a szkopjei büntetőbíróság bűnösnek találta hatalommal való visszaélésben, mert 2011-ben elrendelte egy, a politikai riválisának tulajdonában lévő épületének lebontását. Ezt azzal indokolta, hogy annak nem volt rá építési engedélye.

A vád szerint Gruevszki miniszterelnökként bízta meg akkori közlekedési miniszterét, Mile Janakieskit, hogy segítsen bosszútállni Fiat Canoski üzletemberen, volt politikuson, amiért annak pártja kilépett a Gruevszki vezette kormányszövetségből. Janakieski három év börtönbüntetést kapott, Szkopje akkori polgármestere Gazi Baba pedig négy évet. A vádlottak ártatlannak vallották magukat.

Az elsőfokú ítélet a „TNT” fedőnevű ügyben hét évvel azután született, hogy az akkori ellenzék, a jelenleg kormányzó szociáldemokraták 2015-ben berobbantották a botrányt. Több rejtett telefonbeszélgetés is kikerült, amikben - feltehetőleg - Gruevszki és Janakieski beszélnek a „Kozmosz” nevű lakóépület lerombolásáról.

photo_camera Nikola Gruevszki múlt hét szombaton a belvárosban kiváló formában Fotó: Németh Dániel/444

Gruevszki 2018-ban menekült Magyarországra, hogy elkerülje az akkor még csak két évre szóló, luxuslimuzin-vásárlás miatt kiszabott kétéves börtönbüntetést. Idén áprilisban hét évet kapott, amiért pártjához érkezett adományokból sikkasztott el 1,3 millió eurót. (BalkanInsight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.