Magyarországon kívül egyetlen olyan ország van, ahol a belügyminiszter felel az egészségügyért is

POLITIKA
2022 május 22., 06:23
comments 9

Ez az ország pedig nem más, mint a Pápua Új-Guinea mellett fekvő Nauru sziget, vette észre a Népszava.

Mutatjuk:

Nauru egy Budaörs összterületénél kisebb, körülbelül 10 ezer lakosú ország, amelynek kabinetjének is mindössze 7 tagja van. A naurui tárcavezető, Isabella Dageago azonban Pintér Sándor magyar belügyminiszterrel szemben inkább az egészségügyhöz ért: ő ugyanis végzettsége szerint ápoló, és ő adta be az első koronavírus elleni védőoltást is.

A lap mind a 193 ENSZ-tagállamot, valamint Koszovó, a Palesztin Hatóság és Tajvan kormányzati felépítését is megvizsgálta, és úgy jutott erre az eredményre.

A múlt héten derült ki, hogy az új Orbán-kormányban az egészségügynek és az oktatásnak nem lesz külön tárcája, hanem a belügyminisztérium és Pintér Sándor keze alá fog tartozni.

A Népszava a gyűjtés során arra is rájött, hogy alig van olyan ország, ahol ne lenne külön felelőse az egészségügynek és az oktatásnak. A kivételt jellemzően az olyan szövetségi berendezkedésű államok jelentik, ahol az egyik vagy mindkét terület a regionális kormányzatok feladatkörébe tartozik: Bosznia-Hercegovina, Svájc, Belgium és Kanada tartozik ide. Monacoban ugyan van egészségügyi miniszter, de az oktatás a belügy alá tartozik.

Hasonló a helyzet a majdnem ugyanakkora népességű Liechtensteinben: a 7 fős kormányában egyetlen ember fogja össze a bel- és az oktatási ügyeket, a gyógyászati kérdésekben pedig a szociális ügyekért felelős miniszter az illetékes. Bizonyos tekintetben a Luxemburgi Nagyhercegség és Új-Zéland is kilóg a sorból, mivel mindkét államban általános gyakorlat, hogy egy-egy politikus egyszerre több minisztériumi portfólióért is felelős.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.