Azután sem lát pozitív fejleményeket az uniós biztos a magyar jogállamiságban, hogy tárgyalt Varga Judittal

POLITIKA
2022 május 23., 20:41
comments 18

Sajnos nem tudok pozitívabb fejleményekről beszámolni a magyar jogállamisággal kapcsolatban, de hangsúlyozhatom, hogy a bizottság kész együttműködni a magyar hatóságokkal a felvetett kérdések megoldása érdekében” - mondta Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos az uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek hétfői tanácskozását lezáró sajtótájékoztatón. A 7-es cikk szerinti eljárás részeként a miniszterek megvitatták a magyar alkotmányos és választási rendszer működésével, a bírósági rendszer függetlenségével kapcsolatos kérdéseket.

Didier Reynders azt mondta, megtárgyalták Magyarország alkotmányos és választási rendszerét, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupciós és összeférhetetlenségi ügyeket, a szólás- és egyesülési szabadság helyzetét és a gyermekvédelminek nevezett törvény hatását az LMBTI-közösségre.

Az EBESZ jelentése alapján az áprilisi választásokról azt mondta: Magyarországon rendben zajlottak le az áprilisi parlamenti választások, a választóknak egyértelmű lehetőségeket biztosítottak a részvételre, azonban továbbra is aggasztó a média részrehajlása és a választási kampány nem átlátható finanszírozása.

Didier Reynders
photo_camera Didier Reynders Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

A magyar médiával kapcsolatban továbbra is aggasztó a médiaszabályozó hatóság függetlensége, mivel tagjait egytől egyig a Fidesz nevezte ki. Megemlítette, hogy a Médiatanács megtagadta a Klub Rádió műsorszolgáltatási engedélyének megújítását, amely egy folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárás tárgya.

Reynders üdvözölte, hogy Magyarországon emelkedett a bírák és ügyészek fizetése, valamint pozitív fejleményként értékelte azt a januárban hatályba lépett új törvényt is, amely kártérítést biztosít a késedelmes polgári eljárásokért.

Az uniós biztos hozzátette, hogy a bizottság figyelmet fordít a közigazgatási határozatok bírói felülvizsgálatával kapcsolatos legújabb fejleményekre, valamint a veszélyhelyzet jogi keretének kormányzati alkalmazására. Ezenkívül felhívta a figyelmet az Alaptörvény tervezett tizedik módosítására, ami humanitárius katasztrófára és a szomszédos országban zajló háborús konfliktusra vonatkozóan bővítené a vészhelyzetek körére vonatkozó passzust.

A tanácskozás után Varga Judit azt írta az oldalára: „Április 3-án ráadásul bebizonyosodott: a magyar emberek nem osztják a balliberális oldal aggodalmait. A magyar kormány pedig minden kérdést megválaszolt már korábban, amelyek azonban mind elismerés nélkül maradtak. Mi mindenesetre maradunk a közösség elhivatott tagjai, állunk a tagállamok és az uniós vezetők rendelkezésére és csak arra bátorítjuk őket, hogy értékeljék hazánk konstruktív hozzáállását.” (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.