Majdnem másfélszer annyiba kerül a csirkecomb, a rétesliszt és a krumpli, mint egy éve

élelmiszer
2022 május 23., 19:46

21 éves csúcsra, 9,5 százalékra gyorsult az infláció áprilisban, de van, ami ennek a többszörösével drágult. A Portfolio minden termék átlagárát elkérte a KSH-tól, és kiderült, hogy:

  • a paradicsom és a krumpli ára 40 százalékkal drágább, mint egy éve, miután kevesebb termett belőle,
  • a befagyasztott árú sertéscomb ugyanannyi, de a májkrém 31,5 százalékkal drágább,
  • a finomliszt árát befagyasztották, de a rétesliszté 47 százalékot nőtt,
  • a hatósági áras szárnyvég nem drágult, de a szárnyért 43 százalékkal, a csirkecombért 47 százalékkal kell többet fizetni.
photo_camera Gif: Nébih


Hornyák József, a Portfolio makroelemzője úgy véli, jobban megemelték azoknak a termékeknek az árát, amikre nem vonatkozik az árstop, vagyis „amit a csirkemellen megnyerünk, ha azt vásároljuk, azt a csirkecombon és a csirke többi részén elveszítjük”.

Az RTL azt írja, az Eurostat friss adatai szerint egy év alatt 18,3 százalékkal drágultak a feldolgozatlan élelmiszerek Magyarországon, kb. kétszer akkora ütemben, mint Csehországban és Ausztriában, és nagyobb mértékben, mint Horvátországban, Romániában és Lengyelországban.

Máshol az fékezi a drágulást, hogy a kereslet csökkenni kezdett, de Magyarországon a kereslet jelentősen nő, ami az szja-visszatérítésnek, a 13. havi nyugdíjnak, és ehhez hasonló egyedi tényezőknek a hatása, így a cégek tovább tudják növelni az árakat.

Az RTL-nek a kormány az élelmiszerárak átlag fölötti emelkedésről annyit írt: „Magyarországon az EU-ban egyedülálló intézkedések – köztük az élelmiszerárstop – védik a lakosságot”. (RTL)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.