UNHCR: 100 millió felett az otthonukból elűzött emberek száma

külföld
2022 május 23., 08:32

„Ez a számadat «szolgáljon vészjelzésként», hogy a világ tegyen további lépéseket a béke előmozdítása érdekében, és azért, hogy megoldást találjon mindazokra az okokra, amelyek elűzik az embereket az otthonukból” – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa (UNHCR).

A szervezet közleményében arról írnak, a fegyveres konfliktusok, erőszak, emberijog-sértések és üldöztetés elől menekülni kényszerülők száma most először lépte át a 100 milliós határt.

A fő ok az ukrán háború és más véres konfliktusok.

„A százmillió letaglózó szám – egyszerre kijózanító és riasztó. Ez egy olyan rekord, amelyet soha nem lett volna szabad felállítani” – mondta az ENSZ menekültügyi főbiztosa. „Ennek vészjelzésként kell szolgálnia a pusztító konfliktusok megoldására és megelőzésére, az üldöztetés megszüntetésére, valamint az ártatlan embereket otthonuk elhagyására kényszerítő okok kezelésére.”

Ukrán menekültek Lengyelországban 2022. március 4-én.
photo_camera Ukrán menekültek Lengyelországban 2022. március 4-én. Fotó: MACIEJ LUCZNIEWSKI/NurPhoto via AFP

Az UNHCR legfrissebb adatai szerint 2021 végére világszerte 90 millióra nőtt az otthonukból elűzött emberek száma újonnan kirobbanó erőszakhullámok vagy elhúzódó konfliktusok következtében például Etiópiában, Burkina Fasóban, Mianmarban, Nigériában, Afganisztánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Továbbá az ukrajnai háború miatt csak az idén 8 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát az országon belül, és már több mint 6 millió határátlépést regisztráltak az országból.

Ez a szám a világ népességének több mint 1 százaléka. Ha a 100 millió otthonából elűzött ember egy országot alkotna, az a világ 14. legnépesebb országa lenne. A 100 milliónyi számkivetett között ott vannak a menekültek és a menedékkérők, valamint az az 53,2 millió ember, akiket az országuk határain belül kényszerített valamilyen konfliktus az otthonuk elhagyására – áll az Internal Displacement Monitoring Center (IDMC) friss jelentésében.

Menekültek a líbiai parti őrség hajóján 2016. november 4-én.
photo_camera Menekültek a líbiai parti őrség hajóján 2016. november 4-én. Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

„Az a reakció, amellyel a nemzetközi közösség az ukrajnai háború elől menekülőket eddig fogadta, túlnyomórészt pozitív volt” – tette hozzá Grandi. „Azaz az együttérzés továbbra is él, és ugyanilyen mozgósításra lenne szükség a világ összes válsága esetében. Ám végső soron a humanitárius segítség csak tüneti kezelés, nem gyógymód. Ahhoz, hogy ezt a tendenciát megfordítsuk, az egyetlen megoldás a béke és a stabilitás, hogy az ártatlan emberek ne kényszerüljenek arra, hogy az otthoni életveszély vagy a menekülés és számkivetettség bizonytalansága között kelljen választaniuk.”

Az UNHCR június 16-án teszi közzé éves Global Trends jelentését, amely az otthonukból erőszakkal elűzött személyekre vonatkozó 2021. évi globális, regionális és nemzeti adatokat, a 2022 áprilisáig szóló korlátozott frissítéseket, valamint a visszatérések és megoldások részleteit tartalmazza.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.