Háborút követelnek az orosz veteránok

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
május 24., kedd 7:17
24
A frontra tartó ukrán katonák pihenője egy ellenőrzőpontnál Liszcsanszk közelében, a front legkeletibb szakaszán, ahol az orosz erők az ukrán védők bekerítésével fenyegetnek. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Hiába mozdult meg az elmúlt napokban a front, és értek el részsikereket az orosz erők Luhanszk megyében, az Institute for the Study of War elemzői szerint nem csitul a morgolódás Oroszországban a nagy keleti offenzíva elakadása miatt. Legfrissebb elemzésük szerint egy befolyásos orosz veteránszervezet, a Katonatisztek Összoroszországi Tanácsa azt követeli, hogy Vlagyimir Putyin hirdessen végre háborút Ukrajna ellen, lehetővé téve legalább a részleges mozgósítást. Ez az a szervezet, amely három héttel azelőtt követelte a donyecki és luhanszki szakadár "népköztársaságok" függetlenségének elismerését, hogy azt Vlagyimir Putyin hivatalosan meglépte volna.

Az orosz haderő az elmúlt hetekben nyilvánvalóan felélte embertartalékait, a keleti offenzívában olyan alakulatokat volt kénytelen gyors újjászervezés után bevetni, melyeket az ukrán erők előzőleg a kijevi csatában szétvertek. Az ilyen kapkodva újjászervezett, kimerült csapatok harcértéke összeszokottság híján erősen lecsökkent, ami tükröződik az eredmények elmaradásában is. Az is kérdéses azonban, hogy ezen egy mozgósítás segítene-e, Oroszországnak ugyanis nincs igazi tartalékos rendszere, az újonnan besorozottak kiképzése pedig hosszadalmas folyamat, még az egyéves sorkatonai szolgálatukat jelenleg töltők harcértéke is igen alacsony.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt