Már Sojgu is beismerte, hogy lassabban halad az offenzíva, mint tervezték

külföld
2022 május 25., 12:15
comments 7

A vártnál lassabban halad az orosz offenzíva, ismerte be maga Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, bár ő ezt azzal a hamis indokkal magyarázta, hogy az orosz erők a lassabb haladással menekülési lehetőséget kívánnak biztosítani a polgári lakosságnak. Valójában az orosz erőket eddig nem különösebben korlátozta műveleteikben a polgári lakosság jelenléte, amit porig bombázott ukrán városok és falvak sora mellett az is bizonyít, hogy rendre megtagadják a humanitárius folyosók létesítését kezdeményező ukrán javaslatokat.

Orosz tüzérségi támadás elől fedezékbe húzódó ukrán katona Liszicsanszk közelében, a szeverodonecki csatában 2022. május 23-án.
photo_camera Orosz tüzérségi támadás elől fedezékbe húzódó ukrán katona Liszicsanszk közelében, a szeverodonecki csatában 2022. május 23-án. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

A lassú haladás oka valójában az orosz erők kimerültsége. A keleti offenzívában nem friss erőket vetnek be, hanem más frontokról kivont, megtizedelt alakulatokat, amiket sietve szerveztek újjá vagy vontak össze. Az így feltöltött-összevont alakulatok harcértéke erősen korlátozott, összeszokottság hiányában nem képesek összetett műveletekre - pláne, hogy az orosz hadseregben a delegálásnak sincs különösebb hagyománya, vagyis a kisebb egységek eleve ritkán tevékenykednek csak önállóan, így még az összeszokott alakulatoknak sincs túl nagy gyakorlatuk ebben.

Mindazonáltal az elmúlt napokban az oroszok sokkal többet haladtak előre a keleti arcvonalon, mint májusban előzőleg összesen.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.