Boris Johnson valószínűleg ezt is megúszta

POLITIKA
2022 május 27., 04:31
comments 3

A brit belpolitikát november óta uraló Partygate-botrány nem egy bonyolult történet, Boris Johnsonnak mégis ez az eddigi legkínosabb próbatétele. A kormány és a kormányzó Konzervatív Párt vezetői a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő lezárásokat semmibe véve 2020-21-ben rendszeresen buliztak a miniszterelnökség irodáinak és a kormányfői rezidenciának otthont adó Downing Street-i épülettömbben. Általában csak ettek-ittak, de akadt, aki berúgott, és előfordult, hogy hajnalig dáridóztak. Volt aki hányt, más leöntötte a falat és a fénymásolópapírt vörösborral. A miniszterelnöki hivatal termeiben zajló iszogatós partizás a stáb számára a munkaidő utáni lazítás viszonylag rendszeres formájává vált.

photo_camera Tüntetők Boris Johnson és Rishi Sunak távozását követelik a karanténszabályok tudatos semmi vevése miatt. London, Downing Street 10, 2022. április 13. Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

A briteknek viszont eközben több hullámban szigorú karanténszabályok szerint kellett élniük. Olykor hónapokig nem lehetett temetést tartani és a kórházban fekvő rokonokat látogatni, a különböző háztartásokban élők nem tartózkodhattak egy légtérben, a kocsmák, szórakozóhelyek zárva voltak.

2021 novembere végén derült ki, hogy kormányzati vezetők rendszeresen semmibe vették a maguk alkotta szabályokat. Bár akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy voltak partik Johnson hivatalában, a felháborodás elemi volt: miközben sokan a szeretteiket sem temethették el, kiderült, hogy a miniszterelnök környezete magasról tett a szabályokra. Egy héttel később, decemberben kiszivárgott egy próba-sajtótájékoztató videója, melyen a stábtagok el-elröhögték a Partygate-tel kapcsolatos kérdéseket, és ez tovább rontotta a kormányfő megítélését.

link Forrás

Amikor az ITV lehozta a videót, Johnson vizsgálatot rendelt el, és a kormánybürokráciát vezető Simon Case-t bízta meg a vezetésével. Csakhogy pár napra rá Case visszalépett, mert kiderült, hogy az ő hivatala is tartott bulit a lezárás alatt. A helyére Sue Gray, a miniszterelnöki kabinet államtitkára lépett, akinek a 60 oldalas jelentését ezen a héten hozták nyilvánosságra.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.