Giro d'Italia: Valter Attila negyedik lett hegyi befutón

sport
2022 május 27., 16:02
comments 3

Valter Attila szökésből negyedikként ért célba a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 19. szakaszán, amin Koen Bouwman győzött, de Richard Carapaz megőrizte az első helyét az összetettben.

A Marano Lagunare és Santuario di Castelmonte közötti 177 km és hegyi befutó várt a mezőnyre a szervezők által 4. kategóriásnak minősített, 3230 méter szintkülönbséget és négy kategorizált emelkedőt tartalmazó etapon. Nehezen alakult ki a nap 12 fős szökése, de ebben ott volt Valter Attila (Groupama-FDJ) és egy segítője.

Az élboly 11 perc feletti előnyt dolgozott ki a rózsaszín trikós Richard Carapazért dolgozó Ineos Grenadiers vezette mezőnnyel szemben, mígnem hátul átvette a tempómenést Jai Hindley csapata, a BORA-hansgrohe. A német sor 3 percet lefaragott a különbségből, ráadásul gyomorproblémák miatt korán leszakadt, majd fel is adta a viadalt Carapaz legfontosabb segítője, Richie Porte.

Két harmadik kategorizált emelkedő után rövid időre áttekert a mezőny Szlovéniába, itt következett az első kategóriás, 1145 méter magas Kolovrat, amire több magyar szurkoló is kiment. A helyenként 15-16 százalékos meredekségű emelkedő megrostálta a szökést és az esélyesek csoportját is, előbbiben négyen maradtak, Valtert sorra magyar zászlós drukkerek biztatták.

Az élcsoportból még a csúcs előtt megúszott, majd visszazárkózott az olasz Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizané), Valter mellett rajta kívül a potenzai szakaszon győztes, hegyi pontverseny éllovasaként kék trikós holland Koen Bouwman (Jumbo-Visma) és a tavalyi olasz körversenyen szakaszt nyerő svájci Mauro Schmid (Quick-Step Alpha Vinyl) tartott ki.

Valter Attiláék tekernek Észak-Olaszországban.
photo_camera Valter Attiláék tekernek Észak-Olaszországban. Fotó: Luca Bettini/AFP

A csúcs után kb. 20 kilométer lejtmenet következett, amelyen négyesüket utolérte és kissé meg is rángatta a Giro-etapsikerrel tavalyról szintén rendelkező olasz Andrea Vendrame (AG2R Citroën), így öten együtt teljesítették az ereszkedést.

A 2. kategóriás hegyi befutóig 7,1 km emelkedő vezetett, ezalatt 515 méter szintkülönbséget kellett leküzdeniük a 7,8 százalékos emelkedőn. Az MTI azt írja, az út mentén sorra hangzottak fel a „Hajrá, Atti!” kiáltások, a lassú tempóban hegymenetező szökevénycsoportból indított támadások ellenére mind az öten együtt voltak az utolsó kilométeren.

A cél előtt 50 méterre lévő balkanyart Bouwman kivételével mind elnézték kissé, Vendrame a kordonnak is nekiment, Valter is lemaradt. A legjobban forduló Bouwman második sikerét könyvelhette el, a második helyet Schmid, a harmadikat az ötödikként kanyarodó Tonelli szerezte meg.

A célvonalon a kormányt ütve negyedikként átguruló, 2020-as Tour de Hongrie-n győztes, 23 éves Valter a harmadik Giróján szerepel, tavaly három napig viselte „a legendás Maglia Rosát”.

Valter Attila rózsaszínben a 2021-es Giro d'Italián
photo_camera Valter Attila rózsaszínben a 2021-es Giro d'Italián Fotó: Luca Bettini/AFP

Az eddigi legjobb szakaszeredménye a tavaly megszerzett hatodik pozíció volt, idén eddig kétszer ért célba a 15. helyen. A legjobb magyar szakaszeredmény háromhetes körversenyen Bodrogi László nevéhez fűződik, aki a 2007-es Vuelta a Espanán második, a 2002-es Tour de France-on harmadik volt – mindkétszer időfutamon.

Az esélyesek csoportjában a szlovén emelkedőn a BORA-hansgrohe tempója szelektált, a záró hegy előtt viszont már az Ineos vezetett nyugodtabb iramot. Az emelkedőn a brit sorból Pavel Sivakov „kezdett rombolásba”, majd előbb az olimpiai bajnok, 2019-es Giro-győztes Carapaz, majd a spanyol Mikel Landa indított támadást, de végül együtt értek be az esélyesek, így nem változott az összetett élcsoportja – írja az MTI.

Eredmények

19. szakasz, Marano Lagunare-Santuario di Castelmonte, 177 km, hegyi befutó:

  1. Koen Bouwman (holland, Jumbo-Visma) 4:32:55 óra
  2. Mauro Schmid (svájci, Quick-Step Alpha Vinyl) azonos idővel
  3. Alessandro Tonelli (olasz, Bardiani-CSF-Faizané) 3 másodperc hátrány
  4. Valter Attila (Groupama-FDJ) 6 másodperc hátrány
  5. Andrea Vendrame (olasz, AG2R Citroën) 10 mp hátrány

Az összetett élcsoportja:

  1. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 81:18:12 óra
  2. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 3 másodperc hátrány
  3. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Victorious) 1 perc 5 másodperc hátrány

Szombaton a Belluno és Marmolada közötti 167 km és újabb hegyi befutó vár a mezőnyre. A 3445,6 km össztávú viadal – aminek az első három szakaszát Magyarországon rendezték – vasárnap a 17,4 km hosszú veronai időfutammal fejeződik be. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.