Nem könnyű kimenekíteni az intézményekben lakó állami gondozott gyerekeket Ukrajnában

háború
2022 május 27., 18:44
  • Ukrajnában több mint 90 ezer állami gondozott vagy fogyatékossággal élő gyerek él intézményekben, az ő menekítésük pedig koránt sem olyan egyszerű a háború sújtotta területekről.
  • Civil szervezetek, köztük az ukrán SOS Gyermekfalvak, vették kezükbe az irányítást, hogy a leginkább veszélyes területekről kimenekítsék a gyerekeket. Ez viszont nem olyan egyszerű, ugyanis sokszor a fogyatékossággal élő gyerekeket nehéz szállítani, és bürokratikus folyamatok is nehezítik az evakuálást.
  • Az ukrán állami gondozott gyerekek menekítéséről beszélgettünk Szilvási Lénával, a magyar SOS Gyermekfalvak minőségirányítási igazgatójával, és Darya Kasyanovával, az ukrán SOS Gyermekfalvak ukrajnai munkatársával.

Ukrajnában több mint 90 ezer gyerek él összesen 702 intézményben, melyekből 138 szociális, 37 pedig egészségügyi intézmény, ezekben állami gondozott, családból kiemelt és fogyatékossággal élő gyerekek laknak. Mindemellett még körülbelül 60 ezer állami gondozott gyerek él nevelőszülőkkel, 10-11 fős nagycsaládokban.

Darya azt meséli, hogy éppen Lviv környékén voltak táborozni az SOS nevelőszülőivel és az állami gondozott gyerekekkel 1-2 héttel a háború kitörése előtt, amikor már lehetett látni, hogy baj van.

„A nevelőszülők ekkor még nem hitték el, hogy tényleg háború lesz. A tábor után haza akartak menni, de meggyőztük őket, hogy ne menjenek. Csak a háború kitörése napján vált számukra nyilvánvalóvá, hogy ez volt a jó döntés” - mondja Darya.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.