Putyin elnök eltörölte a szerződéses katonák felső korhatárát

külföld
2022 május 28., 16:56
comments 11

Az orosz hadsereg emberállományának kimerülését jelzi, hogy Vlagyimir Putyin szombaton aláírta a törvényt, amellyel eltörölték a szerződéses katonák felső korhatárát. Korábban az orosz hadseregbe legfeljebb 18-40 éves oroszok és 18-30 éves külföldiek jelentkezhettek szerződéses katonának, ám az új törvény mindkét esetben eltörölte a felső korhatárt.

Ez erős jele annak, hogy az ukrajnai háború - amit Oroszországban hivatalosan továbbra se neveznek annak, korlátozva ezzel a mozgósítási lehetőségeiket - kezdi kimeríteni az orosz szerződéses állományt. A korhatár eltörlésétől azt remélik, hogy így több szakképzett embert toborozhatnak a seregbe.

A törvény indoklása szerint a korhatár eltörlésével lehetőség nyílik műszaki specialisták toborzására, akik képesek üzemeltetni a precíziós fegyvereket. Ezek működtetéséhez az indoklás szerint "a tapasztalatok alapján 40-45 éves korukban szerzik meg a kellő tudást". Az ilyen specialistákon kívül hadmérnököket, híradósokat, szanitéceket is toboroznának.

Az ukrán és nyugati hírszerzések szerint az orosz hadsereg komoly veszteségeket szenvedett. Az ukránok harmincezer, a nyugati források feleenyi halálos áldozatról beszélnek. Még ez utóbbi is rendkívüli emberveszteség, a szovjet hadsereg Afganisztánban tíz évnyi háború alatt vesztett ennyi katonát. Az amerikai hadsereg a 21. század első két évtizedében, két nagy háborújában, az irakiban és az afganisztániban összesen mntegy hétezer katonát veszített. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.