10 milliárdos profit mellé is százmilliós állami bértámogatást kapott Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter kaszinós cége

gazdaság
2022 május 31., 14:10

Igazán boldog lehet Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, ugyanis fölöttébb csinos osztalékot termeltek neki a budapesti kaszinók. Igazából nehéz szavakat találni az öt budapesti kaszinó (Sofitel, Corvin, Atlantis, Tropicana, Átrium) koncessziós jogát 2056-ig birtokló LVC Diamond Játékkaszinó Üzemeltető Kft. 2021-es brutális árbevételére és profitjára, ami ráadásul úgy jött össze, hogy a kaszinók tavaly március 8. és április 30. között zárva voltak.

Ennek, valamint a COVID 3. hullámának hatására a földi kaszinók 2021. évi árbevétele csökkenést mutatott, amit az online kaszinó bevételének tárgyévi emelkedése némileg kompenzált

- olvasható a csalóka mondat a cég beszámolójában.

A csodás számok ugyanis imigyen alakultak történelmileg: a 2019-es 32,8 milliárd forintról az árbevétel 2020-ban 26,3 milliárd forintra csökkent. Ellenben 2021-ben már újra 30,3 milliárd forint (ebből nyerőautomata 23 milliárd forint) forgalmat generáltak a budapesti kaszinók. Ami pedig a nyereséget illeti: a 2019-es 11,7 milliárd forintból megmaradt 7,5 milliárd forint nyereség 2020-ban is, de azért a 2021-es 10,1 milliárd forint profit jobban néz ki.

A nyereség sorsa még nem látszik, ugyanis Andy Vajna egykori cégének, az LVC Diamondnak két tulajdonosa van: Garancsi István, a kormányfő barátjának 60 százalékos és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek 40 százalékos részesedése van a céghálók végén található Garinvest és London Capital Zrt.-ken keresztül. Az osztalék szépen vándorol egyik cégből a másikba, de például a London Capital beszámolója még nem ismert.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Varga Mihály pénzügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter között május 24-én.
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444...

És már az sem biztos, hogy sokáig marad Szalay-Bobrovniczky Kristóf a tulajdonos, ugyanis lapunk is beszámolt arról, hogy a miniszter összeférhetetlenség miatt lemond céges érdekeltségeiről, bár az még nem derült ki, hogy pontosan mely cégeiről van szó.

Ami viszont biztos, hogy a 10 milliárd forintos profit ellenére a kormány is segítette a kaszinók boldogulását a nehéz járványos időkben. A beszámolóból kiderült, hogy 242 millió forint ágazati bértámogatást kaptak a járványra való tekintettel. Emlékezetes, hogy a járvány alatt az Orbán-kormány szinte naponta számolt be arról, hogy hány cégnek segítettek megvédeni a munkahelyeket a kiosztott milliárdokkal. Nos, úgy látszik, hogy bőven jutott a kaszinós állások megvédésre is.

Amíg a budapesti kaszinók hasítottak, addig a vidéki egységek ehhez képest azért szerényebben teljesítettek. Lapunk írta meg, hogy még messze nem pörögtek teljes fordulatszámon tavaly a vidéki kaszinók a koronavírus-járvány miatt, de az Orbán-kormány által kiválasztott tulajdonosok így is összesen 1,3 milliárd forint profitnak örülhetnek. Így már pontosan látszik a hazai kaszinópiac mérete: a forgalom mintegy 37-38 milliárd forint lehetett, a nyereség pedig 11 milliárd forint, ami egészen rendkívüli megtérülési szintnek számít.

Eleve az egész hazai szerencsejáték szárnyal, hiszen már ismert az állami Szerencsejáték Zrt. tavalyi eredménye is: a nemzeti lottótársaság 2021-ben rekordnak számító 701,4 milliárd forint árbevételt és 28,3 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.