A német kancellár megérti, hogy Magyarország mentességet kért az olajembargó alól

háború
2022 május 31., 16:04
comments 7

Az uniós tagállamok vezetői úgy fogadták el az orosz olajembargóról szóló szankciókat kedd hajnalban, hogy az csak a tankhajókon érkező nyersanyagra vonatkozik, a csővezetéken érkezőre nem, amivel gyakorlatilag Magyarország kapott kedvezményt. Így a Barátság vezetéken továbbra is érkezik az olaj.

photo_camera Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

Erősen kritizálta a döntést Robert Habeck, Németország zölpárti gazdasági minisztere, szerinte a magyar miniszterelnök aljas módon pókerezett a saját érdekeiért. Olaf Scholz kancellár viszont azt mondta, megérti a magyar álláspontot, mert nem tud minden ország olyan gyorsan függetlenedni az orosz importtól, mint Németország. Hozzátette, hogy a mostani döntés is 90 százalékkal csökkenti az orosz kőolaj behozatalát az EU-ba. Szerinte a döntés hozzájárul ahhoz, hogy Oroszország befejezze az ukrajnai háborút. (Zeit)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.