Helyi népszavazást szerveznek a Fudan budapesti kampuszáról

Budapest
2022 június 01., 18:41

Már készítik elő a kérdéseket egy budapesti vagy IX. kerületi helyi népszavazáshoz a Fudan egyetem budapesti kampuszáról - ezt mondta Baranyi Kriszta ferencvárosi polgármester az ATV híradójának.

A polgármester erről annak kapcsán beszélt, hogy az új kormány új minisztériumának új miniszterek, Csák János azt nyilatkozta, érdemes lenne Magyarországra hozni a Fudant. Ezzel Csák kormányzati oldalról hosszú idő után fölmelegítve a kérdést, ami az ellenzéki összefogás egyik utolsó lehetősége volt a választási kampányban a narratíva diktálására.

Így az elmúlt hónapokban Fudan ügyben annyi történt, hogy az Alkotmánybíróság elkaszálta az ellenzék országos népszavazási kezdeményezését, mondván, hogy nemzetközi szerződésekről nem lehet népszavaztatni.

Baranyi szerint viszont ha országos népszavazás nem lehet, akkor helyi referendumot tartanak majd, optimista számítások szerint kora ősszel. A népszavazáson a Fudan kérdése mellett több más, a fővárosiakat érintő kérdésről is megkérdeznék a budapestieket/ferencvárosiakat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.