Egy volt brit hírszerző szerint Putyin „három-hat hónap múlva” már nem lesz Oroszország elnöke

2022 június 08., 19:51

Mihajlo Podoljaknak nem jött be Angela Merkel interjúja

Az ukrán elnök tanácsadója azt mondta, a volt német kancellár taszította orosz energiafüggőségbe az Európai Uniót.

A cikk folytatódik

2022 június 08., 19:46

Halálbüntetés is kiszabható a Doneckben bíróság elé állított brit és marokkói zsoldosokra

Részben elismerte bűnösségét szerdán a donyecki legfelsőbb bíróság meghallgatásán Sean Pinner és Aiden Aslin brit, valamint Szaadun Brahim marokkói állampolgár, akiket azzal vádoltak meg, hogy zsoldosként vettek részt harci műveletekben az ukrán fegyveres alakulatok tagjaként. A három vádlott ügyének érdemi vizsgálatát hétfőn kezdte meg a testület.

Viktor Gavrilov, a „köztársasági” főügyészség béke és az emberiség biztonsága elleni bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó osztályának vezetője szerint a zsoldosokra halálbüntetés is kiszabható.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak azt mondta, hogy London nem vette fel a kapcsolatot Moszkvával a fogságba esett brit zsoldosok ügyében. Hozzátette, ha a brit fél meg kívánja fellebbezni az ellenük meghozandó ítéletet, akkor azzal gyakorlatilag elismeri a donyecki „népköztársaságot”.

Igor Konasenkov orosz katonai szóvivő korábban azt mondta, a Kijev segítségére érkezett nyugati zsoldosokat a nemzetközi humanitárius jog alapján nem fogja megilletni a hadifogoly-státusz, és a legjobb, ami rájuk az elfogásuk esetén várhat, az a büntetőjogi felelősségre vonás lehet. (MTI)

2022 június 08., 19:44

„Kormányt” váltottak a donecki „népköztársaságban”

Rendeletben jelentette be szerdán a donyecki „népköztársaság” „kormányának” menesztését Gyenyisz Pusilin, a régió vezetője, majd új miniszterelnököt nevezett ki.

Pusilin a kormány menesztését és Alekszandr Anancsenko miniszterelnök felmentését azzal indokolta, hogy „erősíteni kell az integrációs folyamatokat”. Új kormányfőnek Vitalij Hocenkót nevezte ki, az eddiginek pedig megköszönte tevékenységét,és felajánlotta neki, hogy vegye át az állami szektor fejlesztésének irányítását.

A néptanács – azaz a törvényhozás – megszavazta Hocenko kinevezését. A kormány tagjai az új miniszterek kinevezéséig ügyvezetőként folytatják tevékenységüket. (MTI)

2022 június 08., 18:23

Szeverodoneck nagy részét az orosz erők ellenőrzik

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó tájékoztatása szerint. Hozzátette, az oroszok hevesen lövik a Liszicsanszkot, ahol már jelentős károkat okoztak. Hajdaj azt írta, a régió 90 százalékát most átmenetileg orosz erők ellenőrzik. (Guardian)

2022 június 08., 17:03

Németország nem indította újra a fegyverszállítást Ukrajnába

Németország továbbra sem indította újra a fegyverszállítást Ukrajnába, írja a Spiegel. A német kormány szerdán arról tájékoztatta a a leszállított fegyverekhez nem érkeztek kiegészítő szállítmányok, és nem is tervezik a fegyverszállítmányok listáját frissíteni.

A cikk folytatódik

2022 június 08., 17:01

A Huawei is elkezdte bezárni az oroszországi boltjait

A kínai techcég 19 oroszországi üzletéből már 4-et bezárt, és a következő hónapokban folytatják a leépítést, közölte a RIA Novoszti hírügynökség. A nagyobb kommunikációs világcégek közül már csak a Huawei volt jelen Oroszországban, de a háború kitörése után az olyan kínai gyártók is felére csökkentették az szállítmányaikat, mint a Xiaomi, az Oppo és a Huawei.

2022 június 08., 16:05

Egy volt brit hírszerző szerint Putyin „három-hat hónap múlva” már nem lesz Oroszország elnöke

Putyin napjai „meg lesznek számlálva”, amint az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók, különösen az energetikai intézkedések életbe lépnek – ezt Christopher Steele, volt brit hírszerző mondta a BBC-nek. Steele „Putyin egészségi állapotának romlására utaló jelekről” is beszélt, és azt mondta, ha az amerikai és brit források igazat mondanak, akkor az orosz vezető „cselekvésképtelenné válhat”. (Guardian)

Putyin a győzelem napi parádén a Vörös téren május 9-én.
photo_camera Putyin a győzelem napi parádén a Vörös téren május 9-én. Fotó: Mihail Mecel/Sputnik via AFP
2022 június 08., 15:38

Norvégia 22 tarackot adott Ukrajnának

photo_camera Fotó: VIKTOR ANTONYUK/Sputnik via AFP

A norvég kormány szerdán jelentette be, hogy 22 önjáró tarackot adományoznak Ukrajnának, amikhez pótalkatrészek, lőszerek és egyéb felszerelések is tartoznak. Az adományt eddig biztonsági okoból nem jelentették be, és a további szállítmányokat sem fogják. (Reuters)

2022 június 08., 15:30

Halott katonákat adtak át egymásnak az oroszok és az ukránok

Az ukrán reintegrációs minisztérium megerősítette, hogy 50 katona holttestét cserélték ki az oroszokkal. Ezek között volt az a 37 ukrán katonai is, akik a mariupoli Azovsztal acélgyárban haltak meg. A cserére a délkeleti fronton, Zaporizzsjánál került sor. A minisztérium szerint hasonló cserék később is lesznek. (Guardian)


2022 június 08., 15:19

Izraelben marad az Ukrajna elleni invázió támogatását megtagadó moszkvai főrabbi

Izraelben tartózkodik Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi, mert az orosz hatóságok nyomást gyakoroltak rá, hogy támogassa Oroszország Ukrajna elleni invázióját, de ezt megtagadta – írja a The Times of Israel.

„Végre megoszthatom, hogy férjem szüleire, Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbira és Dara Goldschmidt rebecenre nyomást gyakoroltak a hatóságok, hogy nyilvánosan támogassák az ukrajnai 'különleges hadműveletet', és ezt megtagadták” – írta fiuk felesége, Avital Chizhik-Goldschmidt, New Yorkban élő újságíró Twitteren.

A svájci születésű moszkvai főrabbi 1993 óta tölti be ezt a tisztséget, és a The Times of Israel szerint jelenleg nem tervezi, hogy visszatér Oroszországba.

Két héttel a háború kezdete után hagyta el Moszkvát, először nyugat-európai adománygyűjtő körútra indult, majd beteg apját látogatta meg Izraelben, ahol jelenleg is tartózkodik.

(A cikk folytatódik.)

2022 június 08., 14:28

Afrikai cserediákok az orosz szeparatisták oldalán

A kongói fiatal a sajátjának érezte az ügyet.

A cikk folytatódik

2022 június 08., 14:27

Folyosót nyitnának a törökök az ukrán gabonának

A török külügyminiszter szerint legitim az az orosz követelés, hogy oldják fel a szankciók egy részét.

A cikk folytatódik

2022 június 08., 12:57

A Kreml szerint Putyin és Zelenszkij találkozóját „jól elő kell készíteni”

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazuott, az orosz és az ukrán elnök találkozójának „eredményesnek és jól előkészítettnek” kell lennie. Szó esett az élelmiszerválságról is: Peszkov szerint fel kell oldani a nyugati szankciókat, hogy az orosz gabonát a nemzetközi piacokra lehessen szállítani, de erről nem folynak „érdemi megbeszélések”. Hozzátette, a szankciók miatt Oroszország devizatartalékainak csaknem felét befagyasztották, szerinte „mesterséges adósságcsődbe taszították Oroszországot”. (Guardian)

2022 június 08., 12:33

Emberek milliói halhatnak éhen, ha Oroszország nem oldja fel a Fekete-tengeri kikötők blokádját

– figyelmeztetett Luigi Di Maio olasz külügyminiszter. Szerinte a következő néhány hét kulcsfontosságú lesz a globális élelmiszerválság megoldása szempontjából. Erről egy virtuális találkozó után beszélt, amelyen a mediterrán országok mellett a G7-elnök Németország és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete vett részt.

„Világos és konkrét elépzeleseket várunk Oroszországtól, mert a gabonaexport blokkolása azt jelenti, hogy gyerekek, nők és férfiak millióit ejtik túszul és ítélik halálra.”

Abdallah Bou Habib libanoni külügyminiszter azt mondta, az üzemanyag és az alapvető élelmiszerek árának emelkedése súlyosbítja a válságot országában. Szerinte az ukrajnai háborút „mindenáron” meg kell szüntetni. Hozzátette, hogy ha ez nem sikerül, akkor „nyomást kell gyakorolni az érintett felekre, hogy késedelem nélkül tegyék lehetővé a gabona és más áruk biztonságos exportját”. (Guardian)

2022 június 08., 11:10

Újabb nyolc feltételezett háborús bűncselekmény kerül a bíróság elé Ukrajnában

Az ukrán ügyészek újabb nyolc olyan ügyben fordultak a bírósághoz, amelyben a nyomozásuk alapján háborús bűnöket követtek el az orosz katonák. Irina Venediktova főügyész az ukrán tévében azt mondta, hogy ez az újabb nyolc ügy a már ítélettel zárult három másikon felül értendő.

„Olyan emberekről beszélünk, akik nem csak katonaként jöttek, hanem azért is, hogy megerőszakolják, megöljék a civileket, fosztogassanak” - mondta Venediktova.

Frissen feltárt tömegsír Motizsin határában, Kijevtől nyugatra. Az orosz csapatok távozása után a kijevi régió több településén is lemészárolt civilek holtestére bukkantak, az ukrán hatóságok szerint már legalább 410 áldozatot találtak.
photo_camera Frissen feltárt tömegsír Motizsin határában, Kijevtől nyugatra. Az orosz csapatok távozása után a kijevi régió több településén is lemészárolt civilek holtestére bukkantak, az ukrán hatóságok szerint már legalább 410 áldozatot találtak.

Ukrajna eddig több mint 16 ezer vizsgálatot indított az orosz hadsereg által elkövetett esetleges háborús bűnökkel kapcsolatban a konfliktus kezdete óta. Naponta 200-300 új ügy kerül a listára a főügyész szerint. Sokat a kelet-donbászi régióban azonosítottak, és ezek között szerepel felnőttek és gyermekek Oroszországba hurcolása erőszakkal, valamint civilek kínzása és megölése.

Oroszország minden esetet tagad.