Az Origo rendkívüli hírben futtatja a címlapján, hogy elkezdődött a harmadik világháború

június 8., szerda 11:29
32

Bejelentés: elkezdődött a harmadik világháború

Ez a hír szerepel most épp az Origo címlapjának legtetején, a még drámaibb hangsúlyozás végett "RENDKÍVÜLI" címkével plusz piros háttérrel kiemelve.

Mivel az anyagnak a nagyobb hatás kedvéért nincs szöveges ajánlója, a kormánylap olvasói egy pillanatra akár szívrohamközeli állapotba kerülhetnek, teljes joggal:

Hogy neked már ne kelljen kattintani, én megtettem. A cím természetesen minden ízében félrevezető. A kormányújság egy olyan hírt tett ki rendkívülibe június 8-án, ami ma éppen 9 napos, a 444 május 31-én írta meg. És ami persze nem arról szól, hogy kitört volna a világháború, hanem arról, amit az akkori anyagunk címe úgy foglalt össze, hogy

Elkezdődött a harmadik világháború, ideje demilitarizálni a NATO-t - hangzott el az orosz állami tévében

A harmadik világháborúra utaló kijelentést, ami az Origo cikkének címében is szerepel, ekkor, május végén tette Olga Szkabejeva, az orosz állami Rosszija 1-es számú tévécsatorna műsorvezetője, ismert propagandista. Vagyis a régi hír annyi volt, hogy Szkabejeva és egy másik ismert propagandista, Vlagyimir Szolovjov világháborúról fantáziáltak tévés vitaműsorokban. (Szolovjov is gyakran ismételgeti ezt, néhány naponta más műsorban.)

Szóval nem kell megijedni, nincs itt semmi látnivaló, nem ég a világ, csak kis döccenés történt a megbonthatatlan orosz-magyar propagandakooperációban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt