A Ryanair áthárítja az utasokra az extraprofitadót

gazdaság
2022 június 09., 17:32
comments 58

Csütörtökön levelet kaptak a Ryanair utasai, akik júliusra vagy későbbi időpontra foglaltak jegyet Budapestről. Ebből kiderül, hogy a légitársaság visszamenőleg mindenkire ráterhel még 3900 forintot (10 eurót), mert utasonként ennyi a kormány által bevezetett extraprofitadó. Európán kívüli úticél esetén ennél is több, 9750 forint (25 euró).

Akinek ez nem elfogadható, június 16-ig lemondhatja a foglalást, máskülönben automatikusan levonják a bankszámlájáról az összeget. Lemondás után a teljes, korábban kifizetett összeg visszajár.

photo_camera Illusztráció: Bugrat Davit/Hemis via AFP

A Ryanair szerdán közleményben szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza az adót. A cég szerint a járvány, az ukrajnai háború és az egekbe szökő olajárak miatt az iparágban jelenleg nem létezik nyereség, éppen ezért „több mint ostobaság”, hogy különadót vetnek ki rájuk.

Korábban a Wizz Air elnöke is azt mondta, ebben a helyzetben nincs értelme extraprofitról beszélni, azóta pedig kiderült, hogy a cég hatalmas veszteséggel zárta az előző pénzügyi évet.

A kormány május végén jelentette be, hogy több szektorra extraprofitadót vetnek ki. A légitársaságoktól 30 milliárd forint bevételt várnak. Gulyás Gergely miniszter akkor azt mondta, nem indokolt átterhelni az adót a fogyasztókra, de

„ha ilyet mi tömegesen és nagy mértékben látunk, akkor ez ellen fel fogunk lépni, és az így keletkező esetleges extra hasznokat a kormánynak van jogi eszköze elvonni, tehát ezt nem javasolnánk senkinek”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.