Putyin: Nagy Péter nem elvett területeket, hanem orosz őshonos földeket foglalt vissza, a modern Oroszország feladata is ez

háború
2022 június 09., 19:29
comments 36

Egy ország vagy szuverén vagy gyarmat, köztes megoldás nincs – mondta Vlagyimir Putyin Moszkvában, ahol fiatal vállalkozókkal találkozott.

„A világ változik, méghozzá gyorsan. És ahhoz, hogy valamelyik ország, nép vagy etnikum bármiféle vezető szerepre pályázzon, a globális vezető szerepről nem is szólva, természetesen biztosítania kell a szuverenitását” – mondta.

„Mert nincs köztes állapot: egy ország vagy szuverén vagy gyarmat, függetlenül attól, hogyan nevezzük a gyarmatot” – mondta az orosz elnök, aki a találkozó előtt felkereste az I. (Nagy) Péter cár születésének 350. évfordulója alkalmából megrendezett tárlatot a Népgazdaság Vívmányainak Kiállításán (VDNH).

Putyin szerint ha egy ország vagy országcsoport nem tud szuverén döntéseket hozni, akkor gyarmatnak számít, és a gyarmatoknak nincs perspektívájuk. A szuverenitás a geopolitikai küzdelemben a túlélés feltétele – mondta.

Az orosz elnök szerint Péter cár a Nagy Északi Háború idején nem elragadott területeket, hanem orosz őshonos földeket szerzett vissza és erősített meg, és a modern Oroszország feladata is a „visszaszerzés és megerősítés”.

Putyin eszmefuttatása szerint a szuverenitás politikai-katonai, gazdasági, technológiai és társadalmi összetevőből áll, mégpedig tetszőleges sorrendben, mert az egyik nem létezik a másik nélkül. „Hogyan lehet a külső biztonságot megteremteni anélkül, hogy, mondjuk, technológiai szuverenitással rendelkeznénk? Ez lehetetlen” – mondta.

photo_camera Fotó: Mihail Mecel/Sputnik via AFP

Putyin a társadalom konszolidációját nevezte a fejlődés egyik legfontosabb feltételének, ami szintén nem jöhet létre stabil gazdaság nélkül. Azt ígérte, hogy Oroszország tíz év múlva a jelenleginél jobban fog élni, nem ismétli meg a Szovjetunió hibáját, és nyitott gazdaság marad, a szankciókra pedig a döntéshozás bürokratizáltságának lebontásával fog válaszolni. Szerinte az orosz piacot elhagyó cégek meg fogják bánni döntésüket. A külföldi vállalatoknak nyújtott kedvezmények nem hozhatják hátrányos helyzetbe az orosz vállalatokat – mondta.

Putyin szerint Oroszország együtt fog működni mindenkivel, akivel csak teheti, de a kritikus fontosságú technológiák terén természetesen saját kompetenciával kell rendelkeznie, amiket mindenképpen fejleszteni fog. Szerinte fontos, hogy állami támogatást kapjon a gyógyszeripar és a saját mikroelektronika.

„Annak ellenére, hogy állandóan megpróbálnak belénk csípni és megsérteni azzal, hogy benzinkútország vagyunk, a metaadatok feldolgozásban csakúgy, mint a balett terén, sokak előtt járunk” – mondta Putyin, aki szerint Oroszország a csúcstechnológiában más kulcsfontosságú területen is bizonyított, például a világjárvány idején az orvostudományban.

Méltatta a mezőgazdaságot és a várhatóan 130 millió tonnás gabonatermést. (Az ukrán illetékesek szerint az oroszok 600 ezer tonna gabonát zsákmányoltak a megszállt területeken, aminek egy részét exportálják.)

Az ország előtt álló fő kihívás szerinte a demográfia: „Több emberre van szükségünk, akiknek egészségesnek kell lenniük.” A modern rakétatechnikát és űrkutatást megalapozó Konsztantyin Ciolkovszkij példájára hivatkozva azt mondta, hogy irreális célokat kell kitűzni, mert minél inkább tűnik megvalósíthatatlannak egy projekt, annál több esély van a továbblépésre. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.