Ruanda kész több tízezer embert átvenni Nagy-Britanniától

külföld
2022 június 12., 17:19
comments 3

Ruanda képes arra, hogy menedékkérők tízezreit fogadja be a Nagy-Britanniával kötött egyezmény keretében - közölte vasárnap Doris Umicyeza, az afrikai ország igazságügyi minisztériumának főtárgyalója az LBC brit rádiónak nyilatkozva.

"Ruanda készen áll, hogy a partnerség keretében a lehető legtöbb embert befogadja. Tízezrek fogadására van kapacitásunk" - ismertette Umicyeza. Mint mondta, mindez lépésről-lépésre fog zajlani. A brit kormány ezzel párhuzamosan jelentős beruházásokat eszközöl az afrikai ország fejlődésének elősegítésére.

A megállapodást aláíró akkori brit  belügyminiszter, Priti Patel és a ruandai külügyminiszter, Vincent Biruta 2022 áprilisában
photo_camera A brit belügyminiszter, Priti Patel és a ruandai külügyminiszter, Vincent Biruta idén áprilisban Fotó: SIMON WOHLFAHRT/AFP

London áprilisban jelentette be, hogy új migrációs és gazdaságfejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba. Az intézkedés célja, hogy eltántorítsák az illegális bevándorlókat.

Boris Johnson brit miniszterelnök a megállapodást ismertető múlt havi tájékoztatásában közölte: a ruandai kormánnyal kötött egyezménynek - amely tartalmaz egy 120 millió fontos (56 milliárd forint) gazdaságfinanszírozási csomagot is az afrikai ország számára - nincs felső számbeli korlátja, Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére a következő években.

A menedékkérők első harminc fős csoportját a kormányzati tervek szerint kedden indítják Ruandába, bár a fellebbviteli bíróság még hétfőn foglalkozik az üggyel. A tervet korábban élesen elítélte az ENSZ menekültügyi hivatala is. (MTI, Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.