Az utolsó Lenin-szobrot is eltávolítják Finnországban

külföld
2022 június 14., 16:41
comments 4

A délkelet-finnországi Kotka egyik közterén álló Lenin-szobor évek óta viták középpontjában állt, ám az orosz-ukrán háború hatására hétfő este a városi tanács ülésén végleg eldőlt, hogy Vlagyimir Iljics Lenin szobrát eltávolítják, és egy múzeumba kerül.

Ez egy moszkvai Lenin-szobor.
photo_camera Ez egy moszkvai Lenin-szobor. Fotó: JOEL SAGET/AFP

A szobrot még 1979-ben kapta ajándékba a város, az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó észt várostól, Tallinntól. Az elmúlt években többször megrongálták már.

A helyi Kymenlaakso múzeum először azt javasolta, hogy a szobrot ne mozdítsák el a helyéről, csak tegyenek oda egy magyarázó táblát a szovjet háborús bűnökről, majd amikor ezt elutasította a tanács, azt kérték, vigyék inkább a tamperei Lenin múzeumba, de ott sem fogadták.

Turkuban áprilisban távolították el Lenin szobrát, szintén az Oroszország által indított háború hatására. (YLE)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.