Különleges alakulat gyűjti össze a háborúban elesettek maradványait Harkiv határában

háború
2022 június 16., 17:51
comments 1

A kelet-ukrajnai Harkiv városától mintegy tíz kilométerre lévő mezőn az ukrán hadsereg J9-es egysége végzi zord munkáját. Orosz katonák holttesteit ássák ki. A BBC helyszíni beszámolója szerint egy fa alatti sekély tömegsírban hat halott van, durva halomban egymásra dobva. Itt senki sem tudja, ki temette el őket, a helyi lakosok vagy a visszavonuló oroszok.

A holttesteket ellepik a legyek, és a szag is nyomasztó, de a J9-es egység tagjait és a két ásót, akik segítenek nekik, ez nem zavarja. Hozzá vannak szokva. Jurij, az egyik sírásó azután kapta ezt a munkát, hogy egy másik faluban öt holttestet talált a saját kertjében eltemetve, és hívta a J9-es egységet, hogy ássák ki őket.

„Segítettem nekik ásni. Tetszett nekik a munkám. Korábban is sírásó voltam, így most én segítek nekik" - mondta. Minden nap faluról falura járva exhumálja a holttesteket, ukránokat és oroszokat egyaránt. Ezeket az orosz halottakat a hullaházba viszik, mintát vesznek az azonosításukhoz, és végül a megszállt részeken elesett ukrán katonák maradványaira cserélik őket.

Jurij a Szovjetunió a hadseregében is szolgált. „Valaki várja ezeket az embereket, az apjuk, anyjuk, vagy a gyerekeik" - mondta. "Én ezt megértem." (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.