Botokkal verték a muszlimokat az indiai rendőrök, a főminiszter volt tanácsadója szerint „ajándékot” kaptak

külföld
2022 június 17., 07:05
comments 3

Brutális videó került nyilvánosságra arról, ahogy indiai rendőrök bántalmaznak őrizetbe vett muszlim férfiakat. Baseball-ütőre hasonlító botokkal verik őket, miközben egyikük imára kulcsolja kezét, egy 24 éves, Saif nevű férfi pedig felemelt karral jelzi, hogy megadja magát.

Utóbbi testvére zokogva mutatta a felvételt a BBC munkatársának, azt állítva, hogy a férfi ártatlan, és ott sem volt azon a tüntetésen, amiért bevitték.

Múlt pénteken muszlimok ezrei mentek utcára Uttar Prades államban, miután a kormányzó Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) szóvivője bántó megjegyzéseket tett Mohamed prófétára. Muszlim országok tiltakozása nyomán a politikust felfüggesztették, és a párt közölte, hogy ellenzi minden vallási érzékenység megsértését.

A BBC beszámolója szerint a saharanpuri tüntetés jelentős részben békésen zajlott, de a résztvevők megtámadtak több, hindu tulajdonban álló üzletet. A rendőrök gumibottal oszlatták a tömeget. Azóta többek közt zavargással, erőszakra való felbujtással és közfeladatot ellátó személyek bántalmazásával vádolja Saifot és 30 másik férfit.

photo_camera A rendőrök gumibottal oszlatták a tömeget a pénteki tüntetésen Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A rendőri erőszakról szóló videót több millióan látták az interneten, miután Uttar Prades főminiszterének korábbi tanácsadója megosztotta azzal a szöveggel, hogy a lázadók köszönetképpen kapták ezt az „ajándékot”.

A kormány egyelőre nem szólalt meg a videóval kapcsolatban, de a helyi rendőrség korábban előtt azt állította, az bántalmazásról szóló videók egész máshol készültek. A BBC azóta több áldozatot azonosított családjaikon keresztül, akik mind Saharanpurban élnek. A hivatalos álláspont szerint csakis olyanokat tartóztattak le, akik bizonyítottan részt vettek a tüntetésen, és bűncselekményt követtek el.

Két vádlott házát azóta hatóságilag ledózerolták, ami évek óta bevett intézkedésnek számít a törvénytelenül felhúzott, rossz minőségű házakban élő muszlimokkal szemben.

Jogvédő szervezetek többször felhívták a figyelmet, hogy a BJP 2014-es hatalomra jutása óta erősödött a muszlimokkal szembeni gyűlöletbeszéd, és egyre többször támadják a kisebbség tagjait.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.