Gulyás szerint az ellenzéki pártok hibája, hogy a tanárok nem kapnak fizetésemelést

POLITIKA
2022 június 17., 10:12
comments 45

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely miniszter, a legfontosabb részletek:

  • Mindenki tehet róla, hogy keveset keresnek a tanárok, csak a kormány nem.
  • Orbán Viktor megérdemelte a fizetésemelést.
  • Arról, hogy a háború metafizikai jelentőségéről beszélő Kirill pátriárka háborúpárti-e, lehet vitatkozni.
  • 18 millió forintra emelnék a KATA határát.
  • Ha van más, szerinte nem érdemes Ryanairrel utazni.
  • Szerinte tényleg jó lenne előrehozni az önkormányzati választásokat, és tényleg elvennének három teret a fővárostól.
photo_camera Gulyás Gergely Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A pedagógusok fizetése

„Hazai forrásból meglátjuk, hogy mi biztosítható” - mondta Gulyás Gergely miniszter a pedagógusok béremeléséről. A kormány az uniós helyreállítási alapból adna háromszor 10 százalékos béremelést, de ez a pénz a jogállamisági problémák miatt továbbra sem érkezett meg Brüsszelből.

Gulyás az ellenzéki pártokat okolta a béremelés elmaradása miatt, szerinte ugyanis azért küzdenek, hogy az uniós pénzt továbbra se fizessék ki Magyarországnak.Egy másik válaszában pedig a helyreállítási alap problémáját állította be úgy, mint amit Brüsszel és az ellenzék okozott, szerinte ehhez viszonyul konstruktívan a kormány, mert szeretne fizetésemelést adni az oktatásban és az egészségügyben.

Magyarországon a tanári fizetés mindössze 60 százalékát éri el annak, amit hasonló szintű végzettséggel lehet keresni Magyarországon. Ez több európai országban 70-90 százalék között mozog az OECD szerint. Emiatt a fiatalabbak közül, akik eleve kevesen vannak, egyre többen felmondanak.

A miniszterelnök fizetése

Közben Orbán Viktor fizetését majdnem a duplájára emelték, Gulyás szerint azért, mert kevesebbet keresett, mint az államtitkárok többsége. A 444 kérdésére, hogy ebben a gazdasági helyzetben nem túlzás-e ilyesmiről dönteni, azt mondta: a ciklus elején kell meghatározni a fizetéseket.

Fürjes Balázs államtitkár a parlamentben azzal magyarázta a döntést, hogy az uniós miniszterelnökök többsége többet keres Orbánnál. A miniszterelnök fizetése most már tízszerese a magyar átlagkeresetnek.

Kirill pátriárka és Ukrajna területei

Milyen szerepet vállalhat a békében a pátriárka, aki támogatja a háborút? - kérdeztük Gulyástól, mivel Orbán Viktor azt írta az európai parlamenti képviselőknek, azért nem támogatják Kirill pátriárka szankcionálását, mert „a béke az egyházak tevékeny szerepvállalásával állhat csak helyre”.

Gulyás azt mondta, lehet vitatkozni azon, hogy Kirill pátriárka támogatja-e a háborút, lehet olyan mondatokat idézni, ami „ezt a látszatot kelti”. (Kirill pátriárka ehhez képest arról beszélt, hogy az Oroszország által indított háborúnak mteafizikai jelentősége van, Ferenc pápa pedig azt üzente, „a pátriárka nem lehet Putyin ministránsa”.)

Gulyás szerint lehet, hogy bizonyos kérdésekben Kirill más véleményt képvisel, mint akár a magyar kormány, de egyházak nélkül nem lehet békét teremteni. Gulyás szerint Kirill egy egyházat képvisel, arra pedig nem lehet mondani, hogy a háborút támogatná.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna területi integritása sérülhet-e a mielőbbi béke érdekében, Gulyás azt mondta, ezt Ukrajna tudja jobban megítélni.

Szerinte el kell gondolkodni azon, „Ukrajna jól járt-e azzal, hogy olyan politikai irányt vett, ami hozzájárult az orosz agresszióhoz”. Hozzátette, Oroszország sértette meg a korábbi megállapodást azzal, hogy lerohanta Ukrajnát, de a fenti kérdést az amerikai elnök is felteszi magának.

Mi lesz az állami beruházásokkal?

Korábban bejelentették, hogy a gazdasági válság miatt az állami beruházások egy részét elhalasztják, de még nem készült el a lista, ezért többek közt azt sem tudni, mi lesz a hajdúnánási MotoGP-pályával, mondta a 444-nek.

A 444 kérdései és Gulyás válaszai:

link Forrás

Évi 18 millió forintra emelnék a KATA határát

A kisvállalkozások is magasabb összeghatárig vehetnének részt ebben az adózási formában, de a kormány szeretné megszüntetni a visszaéléseket ezen a területen.

Előrehozni az önkormányzati választásokat

Gulyás a kormányinfón többször kiállt amellett, hogy jó ötlet lenne egy időben tartani a 2024-es európai parlamenti és az önkormányzati választásokat. A fideszes ötlet szerint ez azt jelentené, hogy a 2024 májusában megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők csak 2024 októberében léphetnek hivatalba. Addig az elődjük hónapokig abban a tudatban vezethetné a várost, hogy leváltották.

A miniszter szerint ebből nem lenne legitimációs gond, és amiatt sem aggódna, hogy a köztes időben a leváltott politikusok esetleg kiürítenék a kasszát.

Állítása szerint nincs olyan javaslat, ami megszüntetné a közvetlen polgármester-választást.

Elvesznek három teret a fővárostól, miért baj az?

Gulyás azt mondta, nem találkozott a szakértőkkel, akik szerint aggályos elvenni három teret a fővárostól. Elismerte: az a terv, hogy a Vörösmarty, Podmaniczky és Széchenyi teret államosítják, majd átadják a fideszes vezetésű V. kerületnek, aztán kiderül, mit mond az Alkotmánybíróság.

Gyenge forint, és az miért baj?

Az elmúlt években folyamatosan gyengült a forint az euróhoz képest, de Gulyás szerint exportvezérelt gazdaságban ez nem biztos, hogy baj. Azt állította, a mostani válságban a forint gyengülése nem sokkal súlyosabb a régiós valutáéknál.

Gulyás szerint ne utazzunk Ryanairrel

Ahol van versenytárs, ott érdemes azt választani, üzente Gulyás. A Ryanair igazgatója szerinte „kocsmai stílusban” kommunikál a kormánnyal, és feltehetően az utasokkal is. Michael O'Leary egy interjúban ötször nevezte idiótának Nagy Márton minisztert, miután adót vetettek ki a légitársaságokra.

A cég ellen fogyasztóvédelmi eljárás indult, mert a már megvásárolt jegyek egy részére is áthárítják az adót. Gulyás szerint a vizsgálat lezárulásáig nincs szükség más intézkedésre.

Létszámleépítés: legfeljebb állami cégeknél

Az államigazgatásban Gulyás szerint nem kell számítani ilyesmire, de állami cégeknél meg lehet nézni, van-e felesleges munkaerő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.