Megjelent a rendelet arról, hogy milyen feltételekkel maradhatnak a rezsivédelem alatt a kisvállalkozók

gazdaság
2022 június 17., 20:20
comments 2

Péntek este került ki az a rendelet, amiből kiderül, hogy a kisebb cégek közül kik vásárolhatják továbbra is a piaci ár alatt az áramot és a rezsit.

A hvg cikkéből kiderül, hogy az év végéig biztosított kedvezmény azokra a mikrovállalkozásokra érvényes, amelyek foglalkoztatotti létszáma 10 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

És van egy fogyasztási plafon is. Az elektromos áramnál 4606 kWh/év fogyasztásig jár a kedvezmény (ha a cégnek az összes felhasználási helyén együttesen 3*63 ampernél nem nagyobb a csatlakozási teljesítménye). Efölött az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. által meghatározott áron kell vásárolni.

A gáznál a 20 m3/óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkező mikrovállalkozás jogosult az olcsóbb gázra, de csak 1489 m3/év/összes felhasználási hely mértékig.

Ebben az esetben a rendelet megjegyezi azt is, hogy „az önkormányzati és állami bérlakásban, valamint szállóférőhelyen élők felhasználási helyei ellátása biztosításának mértékéig a helyi önkormányzat és az állami bérlakás, valamint a szállóférőhely üzemeltetője lakossági fogyasztónak minősül”.

A Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye szerint mindennek révén közel 100 ezer mikrovállalkozás rezsiköltségei nem nőnek, ezzel működőképességüket meg tudják őrizni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.