Újraindulhat a szalmonella-fertőzés miatt leállított belga csokoládégyár

gazdaság
2022 június 17., 17:12
comments 1

Feltételes engedéllyel újraindulhat a termelés a Ferrero olasz édességgyártó csoport belgiumi Arlonban található, április elején szalmonellafertőzés miatt leállított üzemében - közölte a La Libre Begique című francia nyelvű belga napilap pénteken.

A belga egészségügyi hatóság pénteki bejelentése szerint az arloni üzem három hónapos tesztidőszakra kezdheti meg a gyártást, rendkívül szigorú higiéniai felügyelet mellett. Ebben az időszakban folyamatosan elemzik a nyersanyagokat, valamint az egyes előállított tételeket. A termékek csak akkor kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, ha a vizsgálatok megfelelő eredményt mutatnak.

Az ügy áprilisban pattant ki, de a bélfertőzést okozó baktériumot már december 15-én felfedezték az Arlonban működő gyárban. Az ott készült valamennyi csokoládéterméket (Kinder meglepetés, Schoko-bon, minitojás) visszahívták. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) nemrégiben közölte, hogy június 3-ig 370 megerősített és 22 valószínűsíthető szalmonella-fertőzéses esetet azonosítottak az EU-tagországokban és Nagy-Britanniában.

A Nutella és Kinder márkáiról ismert olasz óriáscég pénteken megerősítette, hogy megkapta az újraindításhoz szükséges feltételes engedélyt. Anne Edwards, a Ferrero-csoport illetékes igazgatója közölte, az újranyitás alapos tisztítás és élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseket követően valósulhatott meg. Elmondása szerint több mint 1800 minőségellenőrzési vizsgálatot végeztek, mintegy 10 ezer alkatrészt lecseréltek vagy megtisztítottak. "Mindent megtettünk, hogy ez ne ismétlődhessen meg" - fogalmazott. Az igazgató elismerte, hogy "ami történt, rendkívül súlyos", és a vállalat nevében ismételten bocsánatot kért a fogyasztóktól.

Az ügyben április 19-én nyomozás is indult Belgiumban, mert a hatóságok gyanúja szerint a Ferrero lassan reagált a decemberben azonosított problémára. Az eljárás egyebek mellett az élelmiszerláncban fennálló nyomon követhetőségi kötelezettségek elmulasztása, az élelmiszerek biztonságára és higiéniájára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése, valamint veszélyben lévő személy segítségnyújtásának elmulasztása miatt zajlik - tette hozzá a belga napilap.

A Ferrero Magyarország Kereskedelmi Kft. áprilisi tájékoztatása alapján Magyarországon hatféle termék volt érintett a visszahívásban: a Kinder Schokobons 46g, 125g, 200g, 300g, a Kinder Surprise Maxi 100g, Kinder Mix 198g, a Kinder Maxi Mix 133g, a Kinder Mini Eggs 250g, a Kinder Happy Moments 133g, 162g, 347g.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.