Rárepültek a hiénák az idős- és beteggondozóknak kialakított brit vízumrendszerre

június 18., szombat 19:03
3

Ügynökségek hálózata használ ki brit munkalehetőségre jelentkezőket, akiktől illegálisan szednek be több ezer fontos jelentkezési díjakat, derítette ki a Guardian hétvégi magazinja, az Observer.

A brit kormány februárban indított vízumprogramot, mellyel idősek vagy fogyatékkal élők ellátására vállalkozók szerezhetnek tartózkodásra jogosító iratot. A program feltételei között szerepel, hogy csak olyanok kaphatnak vízumot, akiknek van brit szponzoruk. Ez a gyakorlatban általában egy ügynökséget, vagy közvetítőt jelent, aki kiközvetíti a munkára jelentkezőt az ellátandó rászorulóhoz.

Ezek az ügynökségek, közvetítők jogszerűen nem szedhetnének be pénzt a munkára jelentkezőktől, az ilyesmi az emberi jogok megsértésének számít, ami kiszolgáltatottá és sérülékennyé teszi a munkavállalókat.

Az Observer nyomozása szerint a szabályokat azzal játsszák ki, hogy a pénzt hivatalosan nem a munkaközvetítésért szerid be, hanem a kérelmek "elbírálásáért", "adminisztrációjáért", vagy "szolgáltatási" díjként. Az átvert pályázó gyakran már csak akkor szembesül a teljes összeggel, amikor Nagy-Britanniába érkezik. Vagyis miután már kifizette a repjegyét, és megszervezte az átköltözését. Az Indiából, a Fülöp-szigetekről, Ghánából, Zimbabwéből az idős- és beteggondozóknak adott vízummal érkező segítőktől fejenként 3000-18000 fontot (1,4-8,4 millió forintot) is beszednek.

Sokuk így afféle adósrabszolgaságba kerül, mert a bevándorlásukat intéző ügynökök szimplán levonják a részleteket a fizetésükből, útlevelüket pedig addig visszatartják, amíg a teljes összeget meg nem térítik. Helyzetüket bonyolítja, hogy még csak fel se szólalhatnak, mert ilyen vízumot csak szponzorok révén lehet szerezni, márpedig az ő szponzoruk ez esetben a munkát közvetítő, tőlük illegálisan pénzt beszedő ügynökség.

Mindeközben magára a programra, illetve az program révén érkező munkavállalókra égető szükség volna a brit idősellátásban és a fogyatékkal élők gondozásában. A becslések szerint 105 ezer munkavállaló hiányzik a rendszerből országszerte. (Címlapképünk illusztráció. Fotó: Thibaud Moritz / AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt