Elvitték Oroszországba az Azov ezred foglyul ejtett parancsnokait

június 19., vasárnap 5:59

A TASZSZ orosz állami hírügynökség információi szerint Oroszország területére szállították a donecki „népköztársaságból” az Azov ezred Mariupolnál foglyul ejtett parancsnokait és a reguláris ukrán haderő több más katonáját. Köztük van az Azov parancsnokhelyettese, Szvjatoszlav Palamar, valamint Szerhij Volinszkij, a 36-os ukrán tengerészgyalogos-dandár első embere.

Az orosz közlés szerint erre a nyomozati cselekmények folytatása érdekében volt szükség.

Palamar, Volinszkij és társaik a mariupoli ostrom utolsó napjaiban adták meg magukat az Azovsztal gyáróriásnál.

Fotó: t.me/donfarsh

Jó ideje polémia zajlik arról, hogy mi lehet majd a szóban forgó parancsnokok sorsa. Egyrészt felmerült, hogy a hadifogolycsere-programok keretében visszatérhetnének Ukrajnába – szóba került az ellenzéki oligarcha-politikus Viktor Medvedcsuk is mint cserealap, ám ezt az opciót az oroszok hivatalosan a kezdetektől elutasították –, másrészt visszatérő téma, hogy úgymond példát akarhatnak-e velük statuálni.

A azovosokat az oroszok a retorika szintjén hajlamosak nem hadifogolyként, hanem „terroristaként” kezelni, ami abban az esetben, ha a donecki „népköztársaságban” folytatnának le ellenük „bírósági” eljárást, halálos ítélettel is járhatna.

Doneckben nemrégiben három külföldi önkéntest – az orosz retorikában „zsoldost” –, két brit és egy marokkói állampolgárt már halálra ítéltek, igaz, az ítéletek végrehajtására egybehangzó vélemények szerint kevés az esély.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt