Bach-éremmel tüntetik ki Sir Schiff Andrást

június 20., hétfő 15:24
3

Schiff Andrást tünteti ki idén Lipcse városa a Bach-medállal, amit Johann Sebastian Bach életművének terjesztésében jeleskedőknek ítélnek oda minden évben. (Bach élete végén, 1723-tól 1750-ig volt kántor a lipcsei városi tanács alkalmazásában.) Schiffet, akit korábban II. Erzsébet királynő is lovaggá ütött, Bach műveinek „korszakalkotó interpretációjáért” díjazzák.

Schiff András Fotó: Steve Bowbrick / Flickr

A Bach-medál korábbi díjazottjai közt van Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt, Herbert Blomstedt, Peter Schreier, Christoph Wolff és Robert Levin is. "Schiff előadása a Wohltemperiertes Klavier darabjaiból, Bach nagy szvitjeiből és a Goldberg-variációkból legendássá váltak" - indokolta döntését a medált odaítélő testület.

Schiff a díj átvételekor, a lipcsei Bach-fesztiválon elő is adta a Wohltemperiertes Klavier első kötetét, írta a Facebookon Schiff kiadója, az ECM Records, amely 2003-ban adta ki a Goldberg-variációkat Schiff előadásában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt