Litvániát fenyegeti Oroszország

június 20., hétfő 13:07
22

Ultimátumot intézett Oroszország Litvániához, miután az szombat óta nem enged át a területén olyan szállítmányokat a Litvánia és Lengyelország közé ékelődő orosz enklávéba, Kalinyingrádba, melyekben uniós szankciókkal sújtott termékek vannak. Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint "nyíltan ellenséges lépésnek" tekintik a litván döntést, mely szerintük Litvánia nemzetközi vállalásait is sérti, különös tekintettel az EU és Oroszország között a javak Kalinyingrád és Oroszország közti szállításáról létrejött megállapodást.

Orosz tengerészgyalogos gyakorlatozik a kalinyingrádi Hmelevka gyakorlótéren 2022. június 3-án. Fotó: MIKHAIL GOLENKOV/Sputnik via AFP

A külügyminisztérium szerint Oroszország "fenntartja magának a jogot lépések megtételére nemzeti érdeke védelmében", ha Litvánia nem oldja fel a blokádot a közeli jövőben.

A litván államvasutak szombaton, június 18-án értesítették a kalinyingrádi vasutat, hogy befejezik a szankciók által sújtott termékek transzportját az enklávéba. Anton Alihanov, Kalinyingrád kormányzója szerint a régió pótolni tudja az így kieső szállítmányokat, mert kikötőik képesek kezelni a megnövekedett áruforgalmat.

Kalinyingrád amúgy a világ egyik legmilitarizáltabb térsége, lényegében egy hatalmas orosz kaszárnya, ahova Oroszország harcászati rakétákat is telepített, illetve atomtöltetek telepítésével is fenyegetőzött az ukrajnai háború kirobbanása óta. Litvániát és Lengyelországot ez utóbbi fenyegetés nem rázta meg. Mint mondták, tudomásuk szerint eleve tárolnak atomtölteteket Kalinyingrádban az oroszok. (Via Ria Novosztyi)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt