Óriási édesvízi ráját fogtak Kambodzsában

HAL
2022 június 20., 20:13
comments 1

Az édesvízi tüskés rája (Urogymnus polylepis) alighanem a világ legnagyobbra megnövő édesvízi halfaja. Elég keveset tudunk erről az élőlényről, alig 170 éve fedezték fel Indonéziában. Feltételezések szerint akár 7-800 kilósra és 2,5-3 méteresre (farok nélkül) is megnőhet. Az egyébként veszélyeztetett faj legnagyobb ismert populációja a Mekong folyó felső, kambodzsai szakaszán él, itt fogták most ezt a csaknem háromszáz kilós példányt. Ennél nagyobb édesvízi halat még sosem fogtak a világon. Legalábbis a hivatalos adatok szerint.

A június 13-án fogott rája orrától a farkáig csaknem négy méter hosszú volt – közölte a Wonders of the Mekong nevű, a folyó élővilágát kutató amerikai-kambodzsai csoport.

Az eddig számontartott legnagyobb édesvízi hal egy 2005-ben, Thaiföldön fogott, 293 kilogrammos mekongi óriásharcsa volt.

link Forrás

Zeb Hogan a Wonders of the Mekong vezetője szerint biztató jel, hogy az egyébként sok szakaszon kritikus állapotba jutott folyóban még ekkorára meg tudnak nőni egyes halfajok. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.