Óriási édesvízi ráját fogtak Kambodzsában

június 20., hétfő 20:13
1

Az édesvízi tüskés rája (Urogymnus polylepis) alighanem a világ legnagyobbra megnövő édesvízi halfaja. Elég keveset tudunk erről az élőlényről, alig 170 éve fedezték fel Indonéziában. Feltételezések szerint akár 7-800 kilósra és 2,5-3 méteresre (farok nélkül) is megnőhet. Az egyébként veszélyeztetett faj legnagyobb ismert populációja a Mekong folyó felső, kambodzsai szakaszán él, itt fogták most ezt a csaknem háromszáz kilós példányt. Ennél nagyobb édesvízi halat még sosem fogtak a világon. Legalábbis a hivatalos adatok szerint.

A június 13-án fogott rája orrától a farkáig csaknem négy méter hosszú volt – közölte a Wonders of the Mekong nevű, a folyó élővilágát kutató amerikai-kambodzsai csoport.

Az eddig számontartott legnagyobb édesvízi hal egy 2005-ben, Thaiföldön fogott, 293 kilogrammos mekongi óriásharcsa volt.

Zeb Hogan a Wonders of the Mekong vezetője szerint biztató jel, hogy az egyébként sok szakaszon kritikus állapotba jutott folyóban még ekkorára meg tudnak nőni egyes halfajok. (AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt