Egy nap alatt közel tízezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra

június 21., kedd 5:55
Ukrajnai menekültek a BOK Sportcsarnokban 2022. március 21-én Fotó: Kiss Bence/444

Az ukrán-magyar határszakaszon 5523 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4339-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - adta hírül az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-n keresztül.

A rendőrség közülük viszont alig 169 embernek állított ki 30 napig érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami arra utal, hogy az emberek döntő többsége nem marad Magyarországon. Nekik fel kell majd keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

A rendőrségi közlemény szerint vonattal 143 ember, köztük 54 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre hétfőn.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel együtt segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

A feladatokban támogatást nyújt számukra a Budapesti Polgárőr Szövetség, továbbá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, és segítségükre vannak segélyszervezetek munkatársai is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt