Indiában otthonok millióit pusztították el az árvizek

június 21., kedd 20:34

Felbecsülhetetlen mértékű pusztítást okoztak az árvizek több indiai államban, valamint Banglades egyes részein. Falvak kerültek víz alá, a termés teljesen elúszott, és otthonok millió dőltek össze.

Fotó: BIJU BORO/AFP

Assam állam hatóságai szerint harmincöt körzetből harminckettőt érintettek a múlt heti árvizek, legalább negyvenöten meghaltak, és több mint 4,7 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát. A kormány 1425 menekülttábort nyitott a kitelepítettnek Assamban, de még ezeket is utolérték az árvizek.

Fotó: DAVID TALUKDAR/Anadolu Agency via AFP

„Nincs ivóvíz a táborban. A fiam lázas, de nem tudom orvoshoz vinni” – mondta Husan Begum, udiani lakos. A 28 éves nő otthonát múlt hét szerdán öntötte el a víz. Most egy rozoga sátorban lakik két gyermekével. „Életemben nem láttam még ilyen hatalmas árvizet” - mondta a BBC tudósítójának.

A Himalája lábánál, a Brahmaputra folyó mentén fekvő Assam államban, illetve a Himalájából leereszkedő folyók torkolatánál lévő Bengáli-alföldön (Bangladesh itt található) eleve sok a csapadék és óriási mennyiségű víz áramlik le a hegyekből a tenger felé, tehát mindig is árvízveszélyes terület volt, de szakértők szerint az utóbbi években az éghajlatváltozás, az ellenőrizetlen építkezések és a gyors iparosítás miatt egyre súlyosabbak az áradások és szélsőségesebb az időjárás. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt