Megint betiltották a burkinit egy francia városban

június 21., kedd 17:54
11

A svájci határhoz közeli Grenoble uszodáiban tilos egész testet fedő fürdőruhát viselni, beleértve a burkinit – mondta ki kedden Franciaország legfelsőbb közigazgatási bírósága.

A viselet engedélyeztetését a városi tanács május 16-án megszavazta, de konzervatív és szélsőjobboldali politikusok ellenkezésére a kormány megtámadta a döntést. Az alsóbb fokú közigazgatási bíróság felfüggesztette a városi tanács döntését, majd miután Grenoble a Conseil d'Etathoz fordult, az helybenhagyta az alsó fokon meghozott ítéletet. „Győzelem a szekularizmusnak, de mindenekelőtt a Köztársaságnak” – mondta Gerald Darmanin belügyminiszter.

2016-os tüntetés a burkini betiltása ellen. Fotó: PAUL ZINKEN/dpa Picture-Alliance via AFP

A teljes testet fedő, csak az arcot-kezet-lábat szabadon hagyó burkinit gyakran viselik azok a muszlim nők, akik a vallás legszigorúbb előírásainak megfelelve akarnak strandolni. A burkini körül 2016 óta heves vita folyik Franciaországban, amikor is egy dél-franciaországi város megpróbálta kitiltani őket a strandokról. A legfelsőbb bíróság ekkor még hatályon kívül helyezte a tilalmat, mondván, az alapvető szabadságjogokat sért. Azóta bár, nincs teljes országos tilalom, számos uszodában megtiltották a burkini viselését.

(Mellesleg a Széchenyiben sem szabad burkinit viselni.)

Az elnökválasztásokon második, a vasárnapi parlamenti választásokon pártjával hatalmas sikert arató szélsőjobbos Marine Le Pen azt mondta, hogy törvénnyel tiltaná a burkini viselését az önkormányzati létesítményekben.

Burkinis és bikinis nő egy tunéziai strandon. (AFP PHOTO / FETHI BELAID) Fotó: FETHI BELAID

Francia jogvédő szervezetek szerint az ilyen döntések korlátozzák az alapvető szabadságjogokat és diszkriminálják a muszlim nőket. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt