Sürgősen ki kell vizsgálni az ENSZ-nél történt szexuális visszaélésekkel és korrupcióval kapcsolatos állításokat egy volt vezető szerint

június 21., kedd 10:45
1

Miután elbocsátották az ENSZ több munkatársát is, akik megpróbálták leleplezni az állítólagos visszaéléseket, a témával a BBC egy dokumentumfilmben foglalkozott. A filmre reagálva egy volt vezető ENSZ-tag, Purna Sen azt mondta, ezt sürgősen ki kell vizsgálnia egy független testületnek.

A BBC a The Whistleblowers: Inside the UN című dokumentumfilmben a szervezeten belüli korrupciót, szexuális visszaéléseket és azt mutatja be, hogy a vezetőség miként hunyt szemet ezek felett.

Azok a dolgozók, akik megpróbálták a visszaéléseket jelenteni, a BBC-nek azt mondták, hogy miután felszólaltak, megbüntették őket, néhányukat pedig elbocsátották. Purma Sen szerint voltak olyan nők az ENSZ-ben, akiket „megkörnyékeztek és megerőszakoltak”. Szerinte „minél több férfinak engedik, hogy megússzák ezt, annál inkább folytatják majd”. A BBC-nek úgy fogalmazott, a filmben elhangzó vallomások „nem lepték meg”. Szerinte az egyes szervezeteken belül „többet számít a vezető emberek védelme, mint hogy a nem befolyásos embereknek ne essen bántódásuk”.

Azt mondta, szeretné, ha António Guterres ENSZ-főtitkár kijelölne egy függetlenül testületet, amely meghallgatná és megvizsgálná a munkatársak tapasztalatait, majd célzott intézkedéseket javasolna.

Guterres hivatala jelezte, hogy nyitottak „a visszaélések elleni küzdelemre irányuló erőfeszítések külső felülvizsgálatára”. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt