Ukrajnába látogatott az Egyesült Államok főügyésze, hogy segítse az orosz háborús bűnök kivizsgálását

június 21., kedd 19:57

Merrick B. Garland, az Egyesült Államok főügyésze Varsó és Párizs után tett egy kis kitérőt Ukrajnába, és bejelentette, hogy egy korábban a nácik ellen folytatott perekben résztvevő veterán ügyészt nevez ki az orosz háborús bűnök kivizsgálására.

A be nem jelentett látogatás célja az volt, hogy segítsenek Ukrajnának azonosítani, elfogni és vád alá helyezni a háborús bűnökben és más atrocitásokban részt vevő oroszokat. Irina Vedekova, Ukrajna főügyésze és Garland egy órán át tárgyaltak az Egyesült Államok által a helyi jogászoknak nyújtandó műszaki, igazságügyi és jogi támogatásról.

„Az Egyesült Államok félreérthetetlen üzenetet küldött: nincs hová bújni” – mondta Garland a találkozó után. „Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a bűnösöket felelősségre vonják.”

Merrick B. Garland Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

A főügyész Eli Rosenbaumot, az Igazságügyi Minisztérium Különleges Nyomozó Irodájának korábbi igazgatóját felkérte egy háborús bűnökért felelős csoport létrehozására. A 67 éves Rosenbaum leginkább a Zsidó Világkongresszusban végzett munkájáról ismert. Közreműködött az Egyesült Államokban élő nácik és a saját népük ellen atrocitásokat elkövető zsidók leleplezésében és felelősségre vonásában is.

A csoportban az igazságügyi minisztérium munkatársai és külső szakértők kapnak helyet, akiknek feladata lesz az is, hogy kivizsgálják azokat az „Egyesült Államok joghatósága alá tartozó lehetséges háborús bűnöket, mint például az ukrajnai orosz agresszióról tudósító amerikai újságírók meggyilkolása és megsebesítése” – áll a minisztérium közleményében. (NYT)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt