A Fehér Ház szerint riasztó, hogy az oroszok az Ukrajnában foglyul ejtett amerikai katonák kivégzését emlegetik

háború
2022 június 22., 05:32
comments 3

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője a Guardian összefoglalója szerint reagált az oroszok által Ukrajnában elfogott két amerikai veteránnal kapcsolatos hírekre. Azt mondta, riasztó, hogy az oroszok arról beszélnek, hogy a katonákat ki is végezhetik. Kirby szerint nemcsak akkor vet fel problémákat ez a hozzáállás, ha komolyan gondolják, és a foglyokat valóban kivégeznék, hanem akkor is, ha csak fenyegetőznek vele, mind a két lehetőség egyformán riasztó.

A 39 éves Alexander Drueke és a 27 éves Andy Huynh Harkiv közelében esett fogságba múlt héten, mindketten a reguláris ukrán fegyveres erők kötelékében szolgáltak. A feltételezések szerint ők az első amerikaiak, akik orosz fogságba estek.

Alexander Drueke
photo_camera Alexander Drueke Fotó: RU-RTR/via REUTERS TV

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn „zsoldosként” emlegette a két katonát, és azt mondta, felelősséget kell vállalniuk a bűneikért. Szerinte az amerikaiakra nem érvényesek a genfi konvenció hadifoglyokra vonatkozó rendelkezései, mert nem minősülnek ukrán katonáknak. Oroszország már a háború elején jelezte, hogy minden külföldi önkéntest zsoldosnak tekint.

Hogy ezt komolyan gondolták, azt jelzi, hogy a donecki szakadár hatóságok két brit és egy marokkói katonát halálra ítéltek már. Igaz, az érintettek fellebbezhettek a „népköztársaság” „bíróságának” döntése ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.