A Fehér Ház szerint riasztó, hogy az oroszok az Ukrajnában foglyul ejtett amerikai katonák kivégzését emlegetik

június 22., szerda 5:32
3

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője a Guardian összefoglalója szerint reagált az oroszok által Ukrajnában elfogott két amerikai veteránnal kapcsolatos hírekre. Azt mondta, riasztó, hogy az oroszok arról beszélnek, hogy a katonákat ki is végezhetik. Kirby szerint nemcsak akkor vet fel problémákat ez a hozzáállás, ha komolyan gondolják, és a foglyokat valóban kivégeznék, hanem akkor is, ha csak fenyegetőznek vele, mind a két lehetőség egyformán riasztó.

A 39 éves Alexander Drueke és a 27 éves Andy Huynh Harkiv közelében esett fogságba múlt héten, mindketten a reguláris ukrán fegyveres erők kötelékében szolgáltak. A feltételezések szerint ők az első amerikaiak, akik orosz fogságba estek.

Alexander Drueke Fotó: RU-RTR/via REUTERS TV

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn „zsoldosként” emlegette a két katonát, és azt mondta, felelősséget kell vállalniuk a bűneikért. Szerinte az amerikaiakra nem érvényesek a genfi konvenció hadifoglyokra vonatkozó rendelkezései, mert nem minősülnek ukrán katonáknak. Oroszország már a háború elején jelezte, hogy minden külföldi önkéntest zsoldosnak tekint.

Hogy ezt komolyan gondolták, azt jelzi, hogy a donecki szakadár hatóságok két brit és egy marokkói katonát halálra ítéltek már. Igaz, az érintettek fellebbezhettek a „népköztársaság” „bíróságának” döntése ellen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt