Ha Oroszország megtámadná Litvániát, az USA haladéktalanul közbelépne

június 22., szerda 5:07
4

A NATO azonnal harcba lép Litvánia oldalán, ha Oroszország részéről támadás éri a balti államot. Erről Ned Price, az Egyesült Államok külügyi szóvivője beszélt keddi sajtótájékoztatóján. „Támogatjuk partnereinket az Észak-atlanti Szövetségben, a NATO 5. cikkelyének érvényessége, mely szerint ha egy tagállamot támadás ér, az a szövetség egésze elleni támadásnak minősül, megkérdőjelezhetetlen” – jelentette ki Price.

Litvánia június 18-án közölte, hogy korlátozni fogja az európai uniós szankció alá eső áruk vasúti forgalmát a kalinyingrádi orosz enklávé irányába. A döntés éles orosz reakciókat váltott ki, Dmitrj Peszkov Kreml-szóvivő példátlannak és törvénytelennek minősítette azt, majd a külügyminisztérium közölte, Oroszország „fenntartja magának a jogot arra, hogy lépéseket tegyen nemzeti érdekei védelmében.”

Tehervonatok a kalinyingrádi rendező-pályaudvaron Fotó: MIKHAIL GOLENKOV/Sputnik via AFP

A balti állam ehhez képest utóbb közölte, a korlátozásokat a közúti áruforgalomra is kiterjeszti, majd ezt meg is tette: a belorusz–litván határról a vámosok elkezdték visszafordítani az orosz kamionokat. Ez azt jelenti, hogy a kalinyingrádi térségbe zavartalanul csak tengeri úton tudnak árut eljuttatni az oroszok, amire egyelőre nincsenek felkészülve.

Nyikolaj Patrusev, az Orosz Föderáció nemzetbiztonsági tanácsának titkára kedden este kijelentette, Moszkva olyan válaszintézkedéseket tervez, amelyek hatását Litvánia lakossága meg fogja érezni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt